Nevena Iva
Потребител
Липсва
Публикации: 1
|
 |
« : Май 27, 2013, 11:44:37 » |
|
Здравейте,
бих искала да помоля за съдействие и обща информация за процедурни действия по следния казус:
Имам близък приятел етнически турчин, роден в България. При принудителната смяна на имената на българските турци през ‘80те години името му е променено. През ‘89г. семейството му се изселва в Турция и трайно се установява там. В резултат на това, в турските си лични документи приятелят ми е с едно име, а в българските – с друго. В момента момчето е на стаж в ЦЕРН (Женева) и следва докторска програма по физика. Заради академичната си кариера все по-често му се налага да пътува в Европа и разбира се, при преминаването на граници му е много по-лесно да ползва българския си червен паспорт, вместо турските си документи. Проблемът е, че всеки път, когато отиде на даден семинар или конференция, трябва да си вади удостоверения, че лицето Х (както е се идентифицира той) е едно и също с лицето У (вписано в българските му лични документи). Ето защо иска да уеднакви имената си, т.е. в българските му документи да е вписано турското му име.
Имам няколко конкретни въпроса в случая:
1. Каква, най-общо, е процедурата при такива ситуации – т.е. какви документи са необходими, къде се подава подобно заявление за смяна на имена, приблизително колко време отнема и какви са таксите? 2. Нужно ли е съдействие от адвокат (ако процедурата е сложна и тромава) или може и сам да подаде съответните документи? 3. Трябва ли е лично да задвижи въпроса или може и друг човек да свърши това вместо него?
Благодаря предварително!
|