Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Дарение срещу гледане и издръжка  (Прочетена 1264 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
eva valentinova dimitrova
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Април 17, 2012, 02:32:06 »

Zdraveite,bashta pochina naskoro ,jenen e vtori pat s mnogo dobro imotno sastoianie i biznes...izvednaj se okaza che e prehvarlil vsichko chrez darenie sreshtu gledane i izdrajka na dovedenata si dashteria.Vaprosat mi e az imam li niakakvi prava i kak shte e nai -pravilno da postapia?

« Последна редакция: Април 17, 2012, 04:35:25 от 1000 » Активен
1000
Модератор
Джедай
****

Карма: +12/-0
Липсва Липсва

Публикации: 204« Отговор #1 : Април 17, 2012, 04:43:46 »

Zdraveite,bashta pochina naskoro ,jenen e vtori pat s mnogo dobro imotno sastoianie i biznes...izvednaj se okaza che e prehvarlil vsichko chrez darenie sreshtu gledane i izdrajka na dovedenata si dashteria.Vaprosat mi e az imam li niakakvi prava i kak shte e nai -pravilno da postapia?Имате права, но всичко зависи - доведената дъщеря ДЕЙСТВИТЕЛНО ли е гледала и издържала баща ви? И освен това няма таква нещо като "дарение срещу гледане и издръжка". Нещо не сте доразрали. Трябва да се види документа точно как е.
Цитат
"Наследниците на лице, което е прехвърлило имот срещу задължение за издръжка и гледане, могат да предявят иск за разваляне на договора поради неизпълнение."

Развалянето става по съдебен ред, с иск пред районния съд по местонахождение на имота, предявен срещу лицето или лицата, които не са изпълнили произтичащите от договора задължения (приобретатели на имота).

Всеки от наследниците може да предяви иска съобразно размера на своите наследствени права, т. е. не е задължително всички наследници да искат развалянето и да участват в производството.

Но решението ще бъде постановено само по отношение на тези лица, които са го предявили и съразмерно на техните права, произтичащи от наследяването.

Развалянето на договора за прехвърляне на имот срещу задължението за гледане и издръжка е обусловено от някои характерни особености на този вид договори:

- Приобретателят има задължение да издържа прехвърлителя, независимо че той има свои средства да се издържа и че може сам да се обслужва. Това положение се определя от възмездния и алеаторен характер на договора.

- Срокът на договора е без значение за неговата валидност, освен ако прехвърлителят е починал скоро след сключването му.

- Поетото от приобретателя по договор за издръжка и гледане задължение трябва да се изпълнява не епизодично, а ежедневно, непосредствено и непрекъснато. В този смисъл са решения № 633/01.07.2002 г. по гр. д. № 944/2001 и № 1024/26.11.1997 г. по гр. д. № 1404/1997 на ВКС.

Развалянето е с обратно действие. На наследниците кредитори се връща имотът заедно с плодовете, придобити след предявяването на иска за разваляне, и обезщетение за ползването. Ако в имота са направени подобрения, те обаче следва да бъдат заплатени от кредиторите.

Житейските хипотези във връзка с отношенията между длъжници и кредитори по алеаторен договор са многообразни, в повечето случаи - специфични, и за успеха на подобни съдебни дела е препоръчително своевременното консултиране и ангажиране на правна помощ.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: