Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Преобразуване (сливане) на ДЗЗД и ЕООД в ООД  (Прочетена 4791 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Каракерезов
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 4

Ел. поща
« : Март 27, 2012, 01:44:23 »

Здравейте на всички,
нямам юридическо образование, но до сега с много четене съм успявал да се справя с всички регистрации, пререгистрации и т.н., но този път ударих на камък от гледна точка на информация в нета (или може би аз не успявам да я намеря). Става въпрос за следното:
Аз съм собственик на ЕООД. Имам участие с лицето Y  в ДЗЗД. И двете фирми са регистрирани по ДДС. Решихме да слеем двете фирми в ООД. Как може да стане това при положение, че едното (ДЗЗД-то) е регистрирано по регистър БУЛСТАТ, а другото по Търговския регистър? Какъв е механизъма? С какъв ЕИК ще бъде новосъздаденото дружество?

Предварително благодаря на всички, които ще положат усилия да ми отговорят.
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #1 : Март 27, 2012, 07:08:01 »

ДЗЗД е гражданско дружество, а не търговско. ЕООД си е търговско. Различни закони се прилагат за тях. ДЗЗД е неперсонифицирано - не е юридическо лице и не е фирма. Точно сливане между ДЗЗД и ЕООД не може да се извърши.
Вашето ЕООД може да се преобразува много лесно в ООД. В зависимост от правата, задълженията и фактическите отношения, съставляващи предприятието на ДЗЗД-то, респ. активите и пасивите, трябва да се избере начинът на постъпването им в ООД. Това е обвързано и с процентното участие на другия съдружник.
Счетоводител явно имате, но неизбежно ще Ви трябва и адвокат.
Активен
Каракерезов
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #2 : Март 27, 2012, 08:12:00 »

Много Ви благодаря за отговора, който ми дадохте. Но въпреки всичко, не мога да се съглася, че няма форма на сливане. Да, едното е  гражданско, другото е търговско, но общото между двете е счетоводството и точно тук е проблема. Искаме, да имаме в новото ООД и активите и пасивите на двете дружества.
Ей, тук е тънкостта на въпроса. Как да се слеят, така че да имаме миналото и на двете фирми в новосъздадената?
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #3 : Март 27, 2012, 08:58:41 »

Нека се разберем, общото между гражданското и търговското не е счетоводството, а предприятието, а какво представлява то вече Ви писах.
Въпросът е, дали, както пишете, са Ви необходими просто активите и пасивите. Има различни начини, по които можете да решите проблема, в зависимост от състоянието на двете дружества и конкретната цел. Посочете конкретните обстоятелства, ако можете.
Активен
Каракерезов
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #4 : Март 28, 2012, 04:13:13 »

Здравейте,
ето ги обстоятелствата:
Едната фирма (ЕООД-то) се занимава с реклама, уеб дизайн и уеб програмиране. Тя си има историята във времето и своите клиенти, другата е счетоводна кантора (ДЗЗД-то), която по същия начин си има своята "автобиография". Искаме така да ги слеем, че да е видимо във времето миналото на всяка една от тях (имам предвид счетоводно - обороти, печалби, наследени активи, пасиви и др.).
Пример
При участие на новосъздадената в търгове и др. да не бъде на примерно нова фирма, а да може да се явява като приемник на стари фирми.
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #5 : Март 28, 2012, 12:06:04 »

Първо приемате съдружници и ставате ООД със същия ЕИК.
После прехвърляте с нотариално заверен договор предприятието на ДЗЗД към ООД. 6 м това предприятие се управлява отделно от предприятието на ООД. Изобщо процедурата е същата като при прехвърляне на търговско предприятие.
Активен
Каракерезов
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #6 : Април 03, 2012, 09:34:41 »

Много Ви благодаря
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай