Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Напускане на работа  (Прочетена 6486 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Campain
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

Ел. поща
« : Март 17, 2012, 11:50:36 »

Здравейте,работя в една фирма и имам безсрочен трудов договорпо чл.67 ал.1 от КТ във връзка с чл. 71 ал.1 от КТ,като имам и срок на изпитване до 04.04.2012г.Договора е уреден в полза на работодателя.Там където трябва да пише колко трябва да ми е предизвестието за напускане е оставено празно поле и нищо не пише.Въпроса ми е мога ли да напусна без предизвестие като ми изтече изпитателният срок и въобще как мога да напусна възможно най-бързо и възможно най-безболезнено и може ли да се използва това,че изпълнявам друга длъжност от посочената в договора ми?
Активен
1000
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 204

« Отговор #1 : Март 17, 2012, 04:04:02 »

Здравейте,работя в една фирма и имам безсрочен трудов договорпо чл.67 ал.1 от КТ във връзка с чл. 71 ал.1 от КТ,като имам и срок на изпитване до 04.04.2012г.Договора е уреден в полза на работодателя.Там където трябва да пише колко трябва да ми е предизвестието за напускане е оставено празно поле и нищо не пише.Въпроса ми е мога ли да напусна без предизвестие като ми изтече изпитателният срок и въобще как мога да напусна възможно най-бързо и възможно най-безболезнено и може ли да се използва това,че изпълнявам друга длъжност от посочената в договора ми?

Ако срокът е уговорен в полза на работодателя - с тримесечно предизвестие или в олстаналите предвидени в закона случаи - доста са.

Ако е безсрочен - чл. 67, ал. 1  и имате предвид, че срокът за изпитване е уговорен в полза на работодателя - с 1-месечно предизвестие.

Има разлика: едното е срок за изпитване, а другото - срок на договора.

Цитат
Договора е уреден в полза на работодателя.
Ъ?
Активен

Campain
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #2 : Март 17, 2012, 08:31:35 »

Ами точно така ми пише в договора,че е безсрочен със срок на изпитване до 04.04.2012,значи трябва да дам 1 месец предизвестие?А като изтече изпитателният срок договорът трябва ли да се подновява или автоматично си продължава вече и става безсрочен?Също ако изпълнявам друга длъжост от написана в договора ми мога ли да напусна без предизвестие?Също четох някъде,че ако си изкарам болничен лист,че не мога да работя тази длъжност и работодателя не ми намери друга да работя мога да си прекратя договора,това наистина ли е така?
По принцип е най-добре да се разберем като хора и да се разделим по взаимно съгласие,но не винаги има разбиране и затова търся други начини.
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #3 : Март 18, 2012, 10:29:44 »

Ще Ви се наложи да дадете 1м. предизвестие, освен ако, успеем да установим наличието на предпоставките по чл.327 ал.1 т.3 от КТ:
Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато "работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт".
Вие и работодателят подписали ли сте длъжностна характеристика? Различава ли се от това, което реално работите и в каква степен?
За съжаление не можем да знаем, дали договорът и дл. характеристика са законосъобразни от формална страна. Това Вие не можете да го прецените.
Активен
1000
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 204

« Отговор #4 : Март 18, 2012, 11:26:42 »

Да, ако хванете някой адвокат на разговор, мн. е вероятно да му намерите някакво неизпълнение.
Активен

Campain
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #5 : Март 18, 2012, 04:33:37 »

Подписал съм длъжностна характеристика и в момента това което е описано в нея няма нищо общо с това което работя,освен това по договор са водя на друга длъжност.
Активен
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #6 : Март 18, 2012, 10:24:27 »

При това положение разпоредбата но чл.327, ал.1, т.3 КТ е приложима за Вас. Но за категорично становище е задължително да се видят документите. На сляпо е недопустимо да се работи.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: