Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Доколко нотариуса носи отговорност за съставен от него документ ?  (Прочетена 1835 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
борислав георгиев
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


WWW
« : Ноември 14, 2011, 08:48:45 »

Имот със завещано вещно право за ползване (от 1991). След десетата година, позвателя си изважда Нотариален акт и продава имота на трето лице. Подадена е жалба, Районен и Окръжен съд потвърждават валидността на завещанието удостоверяващо правото на ползване и невалидността на Нот. акт. В момента продавача обжалва пред ВКС решенията на двата състава. Аз съм виждал този Нот. акт издаден от Нотариата. В него няма абсолютно никакви приложени документи, каквито съм виждал в Нот. актове - справки от кметството за собственост, за наследници, скици и т.н.
Въпроса ми е такъв - доколко Нотариуса издал Нот. акт на ползвателя, носи правна отговорност за направените разходи по делото ( то тече вече 4 години- за възстановяване на валидността на завещанието), защото според мен той прави "нередовен" документ. И оттук се задействат серията от съдебни инстанции и планина от парични разходи. Извинявам се ако не съм се изразил достъчно ясно, поради невладеене на правните термини.
Активен

Arteglam
Претендент
**

Карма: +6/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 32Ел. поща
« Отговор #1 : Март 01, 2012, 04:57:03 »

Не че нещо, но щом прочетох още първото изречение и се учудих. Аз поне не знам вещното право на ползване да може да се завещава. Първо чл. 56, ал. 2 от ЗС казва, че ползвателя не може да отчуждава своето право. Второ чл. 59, ал. 1 от ЗС казва, че правото на ползване се погасява със смъртта на ползвателя, ако не е учредено за по- кратък срок. Според мен става въпрос на право на ползване, произтичащо от договор или по- точно казано- Заем за послужване по смисъла на чл. 243 от ЗЗД и сл. Колегите да ме поправят ако греша.
Относно това дали нотариуса носи отговорност, колегите които са учили Нотариат да кажат. Аз още не съм стигнал до там Смотан Предполагам, че би трябало да носи, но до каква степен и при какви обстоятелства, трябва да се види от конкретния случай.
Активен

Първият по време е по-силен по право.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да слушате съветите ми Усмивчица
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: