Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Авторско право над снимки на древни писмени паметници  (Прочетена 4309 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
pisatel
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« : Септември 11, 2011, 03:14:38 »

В момента пиша приложна книга за дизайн и предпечат и искам да засегна въпроси свързани с древни писмени паметници - палеографски паметници. Като - скални рисунки, каменни надписи, надписи върху дърво, глина, кост и др., ръкописни книги, старопечатни книги, различни машини, инструменти за писане и др. Тъй като държа да бъде законово издържано всичко, регистрирам марка и фирма, закупувам издателски софтуер и техника. Ще кандидатствам и за европейска марка в Аликанте. Това ще бъде хартиено издание, интернет сайт и диск, преведени на още два езика за разпространение и продажба и в други държави. Затова е нужна правна защита.
Но има казус, на който не намирам решение:
Искам да илюстрирам със снимков материал текста в тази част за древните паметници.
Например: Розетката от Плиска. Това са снимки на розетката:
1. Това е графика на розетката от уикипедия: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Rosette_from_Pliska.svg
2. Това е снимка на розетката в историческа статия:
http://www.bolgari.net/files/historical_thumb_big/_401f33674ad6be7aafb39f23f62ba129_1229083120.jpg
3. Това е тифец (изрязано изображение) производно от горната снимка: http://kazusdrevnipametnici.hit.bg/
4. На същият адрес е сувенир, който съм си купил: http://kazusdrevnipametnici.hit.bg/images/img13235546.jpg

Казусът е: мога ли да използвам тифец на снимка: статуя, камък с надпис, стели и др. не само от България? Трябва ли да отправя запитване към държавната агенция за авторско право, министерството на културата, на всяка държава, в която съм правил снимки или ползвам такива от други източници - например заплатени сайтове или свободни в Интернет? Може би щом съм снимал лично пещерни рисунки и др. аз съм собственик на снимката, но мога ли да я използвам за комерсиални цели? Трябва ли да информирам надзорни органи за това.
На кого приднадлежат изрязани (тифец) изображения на  древните писмени паметници, при условие че не са артпродукции на съвременен автор?
Бих желал да използвам снимки на реалните произведения, а не графики.
Въпросът за мен е сериозен. Осъзнавам факта, че в момента, в който съм готов, трябва да потърся квалифицирана помощ и ще го направя. Но ми е нужна вашата помощ, в момента, за да съобразя действията в последствие.

Благодаря за вниманието и помоща!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: