Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Проблем относно снимка за превишена скорост в извънгратски условия.  (Прочетена 2814 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
CeKuPaTa
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« : Март 13, 2011, 05:57:09 »

Моля за помощ относно проблем със снимка за превишена скорост.

За начало искам да разясня как се случва всичко.

На 09.03.2011 г. баща ми получи призовка да се яви в първо районно в гр. Плевен, отностно снимка за превишена скорост. Там му обясняват, че на 12.04.2010 г. автомобила му е бил заснет на пътя Е772 м/у гр. Ловеч и гр. Севлиево и по-точно преди бензиностанцията до с. Малиново. скоростта с която е каран лекият автомобил е 106 км/ч. Представено му е преснето копие от снимката и са му казали, че в двуседмичен срок може да иде да видим оригиналната снимка в гр. Ловеч.

Питането ми е следното.
Коректно ли е да те викат за нарушение, което е извършено преди 1 година? Това закъснение почти не ти оставя право да се защитиш. Защото в момента баща ми, който е инвалит 90+% няма спомен на тази дата преди 1 година, кой е карал, на къде е карал и защо е карал в разрез със закона. Единственият документ, който имаме в близост до тази дата е епикриза от престой в болница в същият месец. Има спомен, че в този интервал от време се опитват да стигнат с майка ми до Стара Загора, но незабавно се връщат още преди да стигнат Стара Загора поради здравословни причини. Възможно е тогава да е бил заснет автомобила и наистина да са карали с превишена скорост, но споменът не е ясен. Само епикризата за престоя в болница една седмица след заснемане на колата подсказва, че има вероятност да става дума за същият случай.

Другото ми питане е относно закона за камерите по пътищата и използването на снимковият материал.

Ако няма обозначение на мястото, че има камера за превишена скорост и сниката е показана на нарушителя след 1 година. Може ли да се обжалва по някакъв начин и какви са шансовете?
Питам защото по този маршрут аз съм пътувал доста с моята кола (бях студент в ТУ - гр. Габрово) и такъв знак там нямаше до скоро... от няколко месеца насам има табела, която предупреждава за камерата, но по време на извършване на нарушението такава не е имало.

Последната ми молба към вас е, да ми кажете къде в законите на р. България е засегната темата за снимковите материали и в частност камерите за скорст по пътищата.

Сърдечно благодаря на всички, които ще се притекът на помощ.

С уважение,
инж. Георгиев
Активен
CeKuPaTa
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« Отговор #1 : Март 15, 2011, 07:17:20 »

Прочетох почти всички закони и разбрах, че снимката може да се използва като доказателство само за часът, датата и регистрационния номер на МПС-то.

Но все още живо ме интересува дали колко е законния срок за известието, което те ни пращат след 1 година. Според мен не е редно, но никъде в законите, които бях намерил не става дума за сроковете.

Моля, ако някой може да помогне, защото баща ми утре ще ходи до Ловече да гледа снимката и предполагам, че ще му съставят акт. Не искам той да е един от много, които са послужили на органите за "отчитане на дейност". Искам да знам какви са неговите права и не искам там да се подиграват с него, само защото не си знае правата.

Не съм за глобата, тя може да бъде платена, така както плащаме и винетни такси за пътища, които асфалт не са виждали от Живково време. Просто се дразня, като гледам как се цеди до последната стотинка от средностатистическият (клонящ към крайно беден) човек, а "пичовете" с червените номера и т.н. уволняват хора само защото са ги спрели, а камо ли, ако си позволят да ги глобят.
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #2 : Март 15, 2011, 08:56:35 »

Прочетох почти всички закони и разбрах, че снимката може да се използва като доказателство само за часът, датата и регистрационния номер на МПС-то.

Но все още живо ме интересува дали колко е законния срок за известието, което те ни пращат след 1 година. Според мен не е редно, но никъде в законите, които бях намерил не става дума за сроковете.

Моля, ако някой може да помогне, защото баща ми утре ще ходи до Ловече да гледа снимката и предполагам, че ще му съставят акт. Не искам той да е един от много, които са послужили на органите за "отчитане на дейност". Искам да знам какви са неговите права и не искам там да се подиграват с него, само защото не си знае правата.

Не съм за глобата, тя може да бъде платена, така както плащаме и винетни такси за пътища, които асфалт не са виждали от Живково време. Просто се дразня, като гледам как се цеди до последната стотинка от средностатистическият (клонящ към крайно беден) човек, а "пичовете" с червените номера и т.н. уволняват хора само защото са ги спрели, а камо ли, ако си позволят да ги глобят.

Погледнете в ЗАНН, там трябва да е тази информация.
Активен

Sisi12345
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 6

Ел. поща
« Отговор #3 : Май 09, 2011, 12:24:18 »

Ако актът за административно наказание е съставен 1 година след извършване на нарушението или повече обжалвайте (в.ж. ЗАНН).
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: