Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Защита срещу актове на управителлния орган на дружеството  (Прочетена 925 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Vencislava
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Януари 16, 2011, 03:19:31 »

С какъв иск и по какъв ред съдружник може да се защити с/у актове на управителлния орган на дружеството?
« Последна редакция: Януари 17, 2011, 12:26:37 от Rose » Активен
leonskia
Модератор
Джедай
****

Карма: +38/-1
Липсва Липсва

Публикации: 526WWW Ел. поща
« Отговор #1 : Януари 17, 2011, 10:09:03 »


Защита на членството
Чл. 71. Всеки член на дружеството може с иск пред окръжния съд по седалището на дружеството да защити правото на членство и отделните членствени права, когато бъдат нарушени от органи на дружеството.
..........................
Отмяна на решение на общото събрание на дружеството
Чл. 74. (1) Всеки съдружник или акционер може да предяви иск пред окръжния съд по седалището на дружеството за отмяна на решението на общото събрание, когато то противоречи на повелителните разпоредби на закона или на учредителния договор, съответно на устава на дружеството. Искът се предявява срещу дружеството.

(2) Искът се предявява в 14-дневен срок от деня на събранието, когато ищецът е присъствувал или когато е бил редовно поканен, а в останалите случаи - в 14-дневен срок от узнаването, но не по-късно от 3 месеца от деня на общото събрание.


(3) Всеки съдружник или акционер може да встъпи в делото съгласно разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс . Той може да поддържа иска дори и ищецът да се откаже от него или да го оттегли.


(4) (Нова - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) Искът се разглежда по реда на глава тридесет и трета "Производство по колективни искове" от Гражданския процесуален кодекс , когато се оспорва решение на общото събрание на акционерно дружество с издадени акции на приносител или на инвестиционно дружество от отворен тип. В този случай не се допуска изключване от участие.....................................


Нормативния акт цитиран по-горе е Търговския закон
Активен

Dixi et animam salvavi
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: