Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Ползване на чужд имот. Давност.  (Прочетена 3133 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Пламен
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

« : Декември 06, 2010, 11:02:52 »

Казусът е следния: Оставил съм две семейства да живеят в къща, която е моя собственост. Искам да знам възможно ли е след изтичане на определени срокове те да имат правно основание да предявят някакви претенции в/у мястото или част от него и с какви правни средства бих могъл да избегна подобно стечение на обстоятелствата договор за наем на символична стойност или нещо такова...и ще бъда благодарен ако някой ми изясни понятията добросъвестно и недобросъвестно владелчество и сроковете след който би могло да настъпи някакво правно основание за горепосочените претенции. По здрави
« Последна редакция: Декември 06, 2010, 11:25:51 от Rose » Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #1 : Декември 06, 2010, 11:26:31 »

Сключете договор за наем със символична цена. Така ще има основание за ползването, т.е. няма да могат да се позоват на придобивна давност.

Най-общо:
Добросъвестен е този, който владее на годно правно основание: напр. нотариален акт, който впоследствие е бил отменен от съда.

Недобросъвестен е този, който няма основание за владеенето.
Активен

Пламен
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Декември 06, 2010, 12:03:00 »

А можете ли да ми кажете как трябва да изглежда един договор за наем и най-вече каква е процедурата (къде тои трябва да бъде обявен съд община и аз незнам и има ли нужда от това) Благодаря за отговорите...по-здрави  Намигване
Активен
Пламен
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #3 : Декември 06, 2010, 12:16:23 »

...и какво ще рече " Неразделна част от настоящия договор съставлява протоколът за предаването на наетата вещ (помещение), подписан между страните. " което разбрах че би трябвало да съставлява част от договора  Усмивчица
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #4 : Декември 06, 2010, 02:56:04 »

Подписвате договора /може и без протокол/ и го вписвате в Агенцията по вписвания.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: