Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Получаване на изработено възнаграждение  (Прочетена 3683 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Георги
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

« : Септември 09, 2010, 11:18:07 »

Здравейте,
Ще Ви бъда благодарен, ако получа съвет как да процедирам при следния казус:
Работих в една малка фирма, която я застигна прословутата криза, и поради тази причина не успях да си взема изработеното възнаграждение за няколко месеца. След като напуснах фирмата и многократни разговори със собствениците и не стигнахме до разбиране дори и след като ги информирах, че ще заведа дело срещу тях. Заведох гражданско дело и след две техни неявявания в съда ми беше издаден изпълнителен лист, с който фирмата се задължава да ми изплати исканото от мен обезщетение (възнаграждение). След разговор със съдия изпълнител, на който разказах, че фирмата има страшно много дългове към банки и други кредитори той ме посъветва, че може неговото наемане да ми коства допълнителни пари, които да не мога да си ги възвърна, защото най-вероятно няма да може да им запорира нищо, тъй като на името на фирмата вече нямаше почти нищо.
След известно време в Търговския регистър забелязах, че във фирмата има прехвърляне на дялове на нови собственици (за които в последствие разбрах, че са приятели на истинските собственици).
Въпроса ми е следния:
Не би ли трябвало новите собственици да приемат фирмата с нейните активи и пасиви - а именно със задълженията й, в това число е това, което фирмата дължи на мен?
Мога ли да използвам изпълнителния лист към новите собственици?
Ще съм благодарен ако получа съвет как да действам!

Предварително благодаря!

С уважение
Георги
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #1 : Септември 09, 2010, 07:47:09 »

Цитат на: Георги  link=topic=2754.msg5508#msg5508 date=1284023887

Не би ли трябвало новите собственици да приемат фирмата с нейните активи и пасиви - а именно със задълженията й, в това число е това, което фирмата дължи на мен?
Мога ли да използвам изпълнителния лист към новите собственици?

Да, прехвърля се и задълженията.
Не, не може към новите собственици. Може само към фирмата. Без значение кой й е собственик. Имуществото на фирмата е отделно от това на собствениците й.

Принципно при съдебното изпълнение таксите и разноските за изпълнението са преди всичко. Т.е. този, който плаща разноските за изпълнението е пръв на опашката. Посъветвайте се с друг ЧСИ.
Активен

Георги
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Септември 10, 2010, 08:16:39 »

Здравейте отново,
идеята ми като има нови собственици, които имат и други фирми на тяхно име, не би ли трябвало да гарантират всяко задължение с всички активи на всички фирми?

Поздрави
Георги
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #3 : Септември 10, 2010, 09:15:49 »

Не, не е така.
Активен

Георги
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Септември 10, 2010, 09:27:50 »

В такъв случай, поне за сега не виждам как мога да си получа парите, тъй като до колкото знам идеята за смяна на старите собствениците е била да не отговарят за многото си задължения, а на самата фирма вече нищо не се води по документи.
Нещо много лошо са измислени законите да не защитават служителите и самите фирми да отговарят за безрасъдните кредити, които теглят техните управители.
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #5 : Септември 10, 2010, 03:01:30 »

За съжаление сте прав...
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: