Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Съжителство без брак и дете  (Прочетена 1207 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
maika
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Юли 05, 2010, 07:14:44 »

kl;
« Последна редакция: Юли 07, 2010, 10:35:18 от maika » Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #1 : Юли 05, 2010, 07:40:10 »

И двамата имате права, зависи кой какви права и колко добре ще упражни. Той има право да припознае детето, а вие - да оспорвате. Той - от своя страна има право на иск за установяване на произхода. Във вашия случай, ако искате да го надцакате, има начини. Но те не са за по форумите.

Чл. 65. (1) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето.

(2) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването в 7-дневен срок от извършването му на другия родител, ако той е известен, и на детето, ако то е навършило четиринадесет години.

Оспорване на припознаването от другия родител и от детето
Чл. 66. (1) Родителят или навършилото четиринадесет години дете може да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок от съобщението. Ако припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане.

(2) Когато припознаването се оспори, припознаващият може в тримесечен срок от получаване на съобщението да предяви иск за установяване на произход.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: