Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Давност за задължения към Глобул  (Прочетена 20793 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
qnka
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Май 13, 2010, 06:13:30 »

Здравейте,
Живея от януари/2004 година в Англия.Никога не съм имала неплатени задължения.Преди 4-5 дена на адреса ми по л/к е получено писмо за цесия от колекторска фирма ,която меко казано ме шокира след като разбрах за какво става въпрос.Оказва се ,че в края на ноември 2003 година съм сключила договор с Глобул който не съм изплащала и през май е спрян.Аз нямам никакъв спомен за това .Опитах се да се свържа с Глобул за да ми бъде изпратено копие на договора но нямам никаква информация все още.Написах няколко любезни е маила на колекторите с молба да ми бъде дадена повече информация ,но единствено грубо и непрофесионално отношение получих.
Искам да попитам има ли срок на давност след като са минали 7 години от ноември 2003?
Никога не получавано писмо от Глобул ,че съм им длъжница
Прочетох ,че Глобул трябва да ме уведомят ,че са продали ''дълга ''ми на колекторска компания,но такова писмо нямам!
Моля ,ще ви бъда много благодарна ако ми помогнете с информация!
Благодаря ви предварително!
Усмивчица
« Последна редакция: Май 18, 2010, 08:07:57 от admin » Активен
DEKAH
Самурай
****

Карма: +19/-1
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 123Ел. поща
« Отговор #1 : Май 17, 2010, 08:41:08 »

ЗЗД

Цитат
Чл.110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
Чл.111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:
а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;
б) (изм.,ДВ,бр.12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;
в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания;

Дори да приемем, че не се отнася за обезщетения и неустойки по договора /3 г./, ще се приложи 5 год. давност. На тази давност може да се позовете пред съда, ако тръгнат да ви съдят.

Цитат
Чл.99. (1) Кредиторът може да прехвърли своето вземане, освен ако законът, договорът или естеството на вземането не допускат това.
(2) Прехвърленото вземане преминава върху новия кредитор с привилегиите, обезпеченията и другите му принадлежности, включително с изтеклите лихви, ако не е уговорено противното.
(3) Предишният кредитор е длъжен да съобщи на длъжника прехвърлянето и да предаде на новия кредитор намиращите се у него документи, които установяват вземането, както и да му потвърди писмено станалото прехвърляне.
(4) Прехвърлянето има действие спрямо третите лица и спрямо длъжника от деня, когато то бъде съобщено на последния от предишния кредитор.

Да, права сте, че е нужно да ви уведомят от Глобул. Щом не са го направили, значи прехвърлянето е недействително. В тяхна тежест е да докажат, че са ви уведомили.

НИЩО не плащайте. Кажете им, че ще се видите в съда!
Активен

Безразлично...?! Чувствам се ОТЛИЧНО!
Петя
Претендент
**

Карма: +5/-0
Липсва Липсва

Пол: Жена
Публикации: 34Ел. поща
« Отговор #2 : Юни 04, 2010, 02:27:35 »

При периодични плащания по един договор. Правото на иск, както и правото на принудително изпълнение по отношение на вземания за периодични плащания се погасява след изтичането на три години от момента, в който вземането е станало изискуемо чл. 111 ЗЗД
Активен
deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #3 : Август 26, 2010, 09:17:22 »

Да "Петя" е права че давността е три годишна при периодични плащания, но по отношение на изискуемостта нещата по-скоро трябва да се разгледат от следната гледна точка, че сумата става  изискуема от момента на издаване на фактурата, т.е. падежа е от датата на издаване на фактурата (или срока посочен в нея). В този смисъл следва да се подчертае казаното в ЗЗД, че именно падежа кани длъжника! Следователно това че след 5-7 или колкото и да са минали години някой си се е сетил ... ами .... късно е чадо! Давността е изтекла!
А по отношение на т.н. "колекторки фирми" (ако въобще може така да ги наречем) смятам че там не е цесия! По принцип те не действат така! По скоро сключват договор с кредитора за събиране на несъбраните вземани и да на процент! Или поне до скоро работеха така! Т.е. те действат от името и за сметка на "Глобул" в случая! И вероятно за това не са Ви уведомили защото няма реална цесия!
А за нахаканото им отношение просто не им се впрягайте това са им някакви "мутрафонски" методи, явно някой хора никога няма да почнат да живеят и работят с методите на 21 век, а ще си останат в 90-те години на миналия!
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #4 : Август 26, 2010, 09:22:54 »

СПАМ: Добре дошел, колега Усмивчица Как беше почивката?
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #5 : Август 26, 2010, 09:53:52 »

Благодаря добре заварил  Ухилен
Ами нямаше почивка но пък ангажимети колкото щеш!  Смотан
Активен
Дамяна Стойчевска
Претендент
**

Карма: +1/-0
Липсва Липсва

Публикации: 15


WWW
« Отговор #6 : Ноември 04, 2010, 08:46:30 »

Здравейте!
В практиката се сблъсквам вече с доста такива случаи като вашият.Имам клиенти, които са получили същите Покани за доброволно изпълнение от фирми, които са съмнителни.Те също  не са сключвали договори с Глобул, впрочем става дума все за малки суми от порядъка на 100-150 лв.Според мен става въпрос за измама, затова, ако ви тормозят им кажете, че ще им платите, само, ако ви изпратят всички документи с които разполагат за да се легитимират като кредитори-договор с мобилният оператор, които сте сключила, фактури, договор за цесия, и т.н.Попитайте ги и за наименованието на дружествето, единният идентификационен код, седалището и адреса също.Ще е добре, ако тук съберем информация за повече такива измамни фирми, тъй като явно този бизнес е станал "модерен"
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: