Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Неустойка по допълнително споразумение към трудов договор  (Прочетена 3531 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
alek_pln
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 6

Ел. поща
« : Март 07, 2010, 04:05:18 »

Здравейте,

моят случай е следният : работех в една фирма (няма да споменавам име, мисля, че не е важно), от където ни пращаха на обучение в чужбина. Фирмата е чуждестранна и обученията бяха вътрешно фирмени. За тези обучения измислиха едни допълнителни споразумения и съответно цени, условието беше да не напускаме фирмата 3 год., но се случи така че първо един мой колега напусна, а след това и аз. Аз имах парите и не исках да ме съдят, затова платих неустойката по допълнителното споразумение, докато моят колега нямаше парите и им каза, че няма да ги върне. След което започна естествено съдебен процес срещу него и след година Бургаският апелативен съд го оправда и сега не се налага да плаща тази неустойка. Та въпросът ми е мога ли аз да претендирам (да повдигна обвинение спещу фирмата) да ми върнат парите и по какъв начин да го направя.

Благодаря предварително на всички за отговорите !
« Последна редакция: Март 07, 2010, 09:48:10 от Rose » Активен
DEKAH
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 123

Ел. поща
« Отговор #1 : Март 08, 2010, 08:39:40 »

Сега.... въпросите са:
1. Имате ли документ, че сте платили сумата за обучението /неустойката/?
2. Колко време е минало от тогава?

Ако имате документ, и не са минали повече от 5 години имате хипотетична възможност да заведете дело за т.нар. неоснователно обогатяване.

За съжаление не зная как ще отсъди съда... всичко е въпрос на документи и аргументация.

Няма друг начин да си върнете парите, освен чрез съда.
Активен

Безразлично...?! Чувствам се ОТЛИЧНО!
alek_pln
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #2 : Март 08, 2010, 09:53:54 »

Благодаря за отговора.

Имам документи и не са изминали 5 год., минали са 1.5 год.

Тъй като аз съм от Плевен, а фирмата в която работех е в София, къде ще е по-добре да заведа делото ? И другият ми въпрос е какъв е шансът да спечеля делото ?

(Не е ли достатъчно, че апелативният съд в Бургас е оправдал моят колега ? И двата договора са напълно еднакви и молбите за напускане също ?)
Извинявам се за въпросите, но нямам никакъв опит с правото, а бих искал да се информирам.  Усмивчица
Активен
DEKAH
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 123

Ел. поща
« Отговор #3 : Март 09, 2010, 03:29:58 »

Подсъдността е по седалището на фирмата. Т.е. там, където и е седалището и адреса на управление. Можете да си направите справка в сайта на търговския регистър.

Това, че съда е оправдал ваш колега няма никакво значение. Делото може да се ползва, но всичко зависи от преценката на юриста, който ще ви представлява. Сам няма да се справите толкова лесно, тъй като с новия ГПК има официална кореспонденция м/у страните, която е много важна за развитието на делото. Има срокове за възражения, искове и доказателства.

Съветвам ви да вземете всички документи и да си направите една консултация с адвокат практикуващ гражданско право, който е водил искове за неоснователно обогатяване.
Активен

Безразлично...?! Чувствам се ОТЛИЧНО!
alek_pln
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #4 : Март 10, 2010, 11:53:17 »

Много ти благодаря DEKAH за отговорите, така и ще направя, ще взема всички документи и ще отида при някой адвокат.
Активен
alek_pln
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #5 : Март 12, 2010, 11:48:16 »

Искам да попитам още нещо : бих те ли ми препоръчали някой адвокат по търговско право, който би искал да се заеме с моят случай.

Пишете ми на ЛС.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: