Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Дарение и придобиване по давност на недвижим имот  (Прочетена 7814 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
dani75
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« : Октомври 29, 2009, 09:52:42 »

Моля, помогнете ми за следния казус:
Родителите ми прехвърлиха чрез дарение вилата си на брат ми преди 2-3 години, като си запазиха правото на ползване. Бяха решили да дарят вилата си на него, а апартамента си на мен. Брат ми поиска да избързат с дарението, за да може да прави подобрения по вилата и средствата за разходите му да му бъдат гарантирани по този начин. И действително- направи подобрения, ползва си вилата като собственик. Аз не мога да я ползвам самостоятелно, а само когато родителите ми са там, нямам и ключ за вилата.
Тази година родителите ми ми прехвърлиха чрез дарение апартамента си. По същия начин, запазвайки си правото на ползване. Тъй като този апартамент е тяхно основно жилище, те си живеят и ще живеят там до смъртта си.
Към момента никой от нас- нито аз, нито брат ми не сме подпомагали финансово родителите си, тъй като те не са поискали това от нас. Иначе полагаме почти поравно грижи за тях.
Въпросът ми е следният:
Има ли брат ми право след смъртта на родителите ни да оспорва дарението на апартамента?Тук е необходимо да спомена, че двата имота са на приблизително еднаква стойност.
Във връзка с ползването на вилата, доколкото знам , той може да се позове на придобиване по давност, тъй като аз нямам достъп до нея. Но пък от друга страна родителите ми също се грижат за поддръжката на вилата...
Към вилата нямам претенции, но не съм убедена, че брат ми няма да поиска и апартамента след смъртта на родителите ни (или поне 1/2 от него).
Какво мога да направя аз, за да защитя правото си в случая?
Предварително ви благодаря!
Активен
deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #1 : Ноември 04, 2009, 11:16:54 »

Вие малко пообъркахте нещата... каква давност какви пет лева! Нещо май ни спестявате... като например по какъв начин е дарено! Освен че има запазено право на ползване има ли условие за издръжка и гледане или пък такъв друг договор!
В общи линии Брат Ви си е собственик на вилата а вие на апартамента и това придобиване от ваша или негова страна не е станало чрез завещание или друго подобно и ако няма адължение за издръжка и гледане като например а чиста форма на безвъзмезно дарение няма да има основание за оспорване. Т.е. искам да кажа че ако фактите са такива каквито ги показвате всеки си е собственик на неговото и това е!
Активен
dani75
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« Отговор #2 : Ноември 05, 2009, 08:16:07 »

Благодаря ви за отговора и се извинявам, че не съм доуточнила подробностите: И двете дарения са с условия за издръжка и гледане. Имотите са с приблизително равна стойност, като е възможно апартаментът да е с малко по-висока стойност. Въпросът ми за оспорването е, защото знам, че всеки наследник има запазена част от наследството и ако беше покупко-продажба, знам че е почти невъзможно да се оспорва,но в случая се касае за дарение.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: