Авторски права на снимки в интернет

<< < (2/2)

baba_nora:
Здравейте!
Нуждая се от помощ. Преди да отида на правна консултация с адвокат, исках да проверя и какво е мнението на хората, пишещи в този форум.

Аз съм "ретушър" от България, обработвам снимки за реклами, списания, модели и т.н.
Фотограф от Австрия ме намери през един уеб сайт и поиска да работим заедно. Разбрахме се да ми плати след като приключим със снимките, но не сме подписвали никакъв договор. Общо взето той прави снимки на модели и за реклами, а аз ги обработвах. Фотографът ме уверяваше през цялото време, че е много доволен от работата ми и че иска да работим в бъдеще на постоянни начала, заради това аз отказах всякакви други ангажименти. 3 седмици по-късно се оказах без пари, без друга работа и с изгубено време. Фотографът просто изчезна и не ми плати за услугата.

Аз пазя цялата кореспонденция с него, както и частта, в която той потвърждвава сумата, която ще ми плати и т.н. Освен това пазя всички оригинални файлове пратени ми от него, както и доказателства, че аз съм ги обработила. Сега той използва всички тези файлове без да изписва моето име като човек, който е работил над снимките. Докато работехме заедно, аз качих снимките и на моя уеб сайт, но изрично упоменах, че той е фотографът.

След като разбрах, че няма да ми плати, аз потърсих информация за него и намерих постове в различни уеб сайтове на различни хора, че те са били измамени от него и им дължи пари. За това реших да направя постинг на английски, споменавайки името на този фотограф, факта, че ме е излъгал и линкове и цитати от постовете на другите измамени хора.

Сега фотографът, ядосан от това, че съм публикувала подобна информация за него, ми пише, да махна снимките му от сайта си. Аз го направих. Искам да ви попитам, какви са моите легални права като ретушър. Фотографът може ли да ползва снимки, обработени от мен, без мое разрешение, за комерсиални цели и без дори да ми е платил за услугата (имайте предвид, че става въпрос за сериозна обработка, която трае до 6 часа на снимка)? Също така, като граждани на страни - членки в ЕС, той не е ли длъжен да ми предложи договор преди да започнем да работим заедно? Знам, че и аз съм виновна, че не съм поискала договор, но просто не ми е дадено правото да избера.
Също така - имам ли основание да го съдя за парите, които ми дължи, след като имам за доказателства само кореспонденция по мейл, оригинални файлове и доказателства, че аз съм обработила снимките, а той ги използва без разрешение?

Благодаря ви!!!

Владимир Ценев Христов:
Елементарно Уотсан! Правиш връзка към снимката. Така икономисваш и място и време.

Навигация

[0] Списък на мненията

[*] Пред. страница