Авторски права на снимки в интернет

(1/2) > >>

tzvetanov:
Здравейте,
   Имам следния въпрос: каква е процедурата за  да качване на снимка (фотография) ако се сваля от един интернет сайт и се качва на друг. Трябва ли да се спомене автора, откъде е взета и дължат ли се компенсации за изплзването на фотографския материал.
  Благодаря,
Ако са нужни уточнения ще предоставя.

Pumuckl:
Принципно върху снимката има авторско право, което принадлежи или на фотографа или на фирмата, която го е наела да снима.

Снимката може да бъде качена неправомерно /т.е. без съгласие на автора/ в интернет /и по този начин разпространена, макар и без комерсиална цел/, а може и да е качена в интернет със съгласието на автора да бъде свободно ползвана. За конкретна снимка - няма как да знаете под кой от двата режима се намира, но можете да се досетите. На някои снимки в Интернет има печати, т.е. за тях е ясно, че авторът иска плащане. Но за други, най-вероятно ако попитате собствениците на сайта чий са и може ли да ги ползвате - ще ви кажат, че не знаят.

Така че преценявате: Или си наемате фотограф да ви направи Ваша си снимка и после я защитавате, или ползвате чужди, пък ако се появят - махате ги. Принципно за да ви съди някой за такова нещо, първо трябва да ви е поканил да преустановите нарушението. Т.е. ползвате нечия снимка, той Ви пише и казва "тази снимка е моя, престанете да я ползвате". Тогава става още по-сложно: може да я махнете и подмените с друга или да му искате доказателства, че е негова. Да речем махате я. Той може да ви съди ако сметне, че сте се обогатили ползвайки неговата снимка или пък сте му навредили да я продава.

Вредите трябва да ги докаже. А Вие пък ако сте я продавал - лошо. Но ако само е седяла като част от статия, лого или банер в друг сайт - нека доказва. Нали не смятате, че снимките на Майкъл Джексън в днес.бг примерно са правени от фотографите на днес.бг?

Ако кажете какво ще правите със снимката, ще дадем по-конкретни данни.

tzvetanov:
Много благодаря за екпресния отговор.
Става въпрос за снимки, правени от Международната федерация по джудо. Идеята е част от тях да бъдат качени върху друг сайт като галерии от снимки. На въпросните фотографии има логото на МФД и авторът им. Тъй като сайта е на български невярвам да уцелят с откриването им (освен ако някой не им помогне) сайта, за който става въпрос.
Какво се случва ако тези снимки се обработят, т.е. се изтирие печатът на организацията и автора?

Pumuckl:
Съветът ми е следния.

Пишете на собствениците и им обяснете, че възнамерявате да ползвате снимките. Кажете им, че там, където ги ползвате ще пише чии са и ще има линк към сайта им. Ще упоменете и автора. След това ги слагайте смело - пратете им линк към мястото, на което сте ги сложили. Ако ви отговорят да ги махнете - махнете ги. Но ако си замълчат - значи приемате, че може да останат.

малина:
Подновявам темата, тъй като е много интересна и коментарът преди мен е много полезен.
Въпросът ми е: ако снимките са от Интернет и се използват в учебник като илюстрация, но без целта да бъде обекта, а идеята - например: красива снимка от връх Мусала се прилага  към текст в учебник, за да илюстрира " планински връх", дори без да се отбелязва,че е Мусала  - при това ,снимката е много умален размер , така ,че  тя самата не се ползва като фотографско произведение - в този случай  тлябва ли да се търси авторът и т.н. Законът за авторско право не дава ли възможност за подобен начин на ползване,когато е с учебна цел? Разбира се, учебникът  ще бъде в тираж ,по-голям от 1 брой, но тази снимка / и други подобни/ няма да има решаващо значение за неговия пазарен успехр така,че да се счита,че снимката е "продавана".
Благодаря предварително на отзовалите се на въпроса ми.

Навигация

[0] Списък на мненията

[#] Следв. страница