Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Авторски права на снимки в интернет  (Прочетена 12518 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
tzvetanov
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« : Октомври 26, 2009, 03:40:34 »

Здравейте,
   Имам следния въпрос: каква е процедурата за  да качване на снимка (фотография) ако се сваля от един интернет сайт и се качва на друг. Трябва ли да се спомене автора, откъде е взета и дължат ли се компенсации за изплзването на фотографския материал.
  Благодаря,
Ако са нужни уточнения ще предоставя.
« Последна редакция: Октомври 26, 2009, 03:44:21 от admin » Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #1 : Октомври 26, 2009, 03:53:23 »

Принципно върху снимката има авторско право, което принадлежи или на фотографа или на фирмата, която го е наела да снима.

Снимката може да бъде качена неправомерно /т.е. без съгласие на автора/ в интернет /и по този начин разпространена, макар и без комерсиална цел/, а може и да е качена в интернет със съгласието на автора да бъде свободно ползвана. За конкретна снимка - няма как да знаете под кой от двата режима се намира, но можете да се досетите. На някои снимки в Интернет има печати, т.е. за тях е ясно, че авторът иска плащане. Но за други, най-вероятно ако попитате собствениците на сайта чий са и може ли да ги ползвате - ще ви кажат, че не знаят.

Така че преценявате: Или си наемате фотограф да ви направи Ваша си снимка и после я защитавате, или ползвате чужди, пък ако се появят - махате ги. Принципно за да ви съди някой за такова нещо, първо трябва да ви е поканил да преустановите нарушението. Т.е. ползвате нечия снимка, той Ви пише и казва "тази снимка е моя, престанете да я ползвате". Тогава става още по-сложно: може да я махнете и подмените с друга или да му искате доказателства, че е негова. Да речем махате я. Той може да ви съди ако сметне, че сте се обогатили ползвайки неговата снимка или пък сте му навредили да я продава.

Вредите трябва да ги докаже. А Вие пък ако сте я продавал - лошо. Но ако само е седяла като част от статия, лого или банер в друг сайт - нека доказва. Нали не смятате, че снимките на Майкъл Джексън в днес.бг примерно са правени от фотографите на днес.бг?

Ако кажете какво ще правите със снимката, ще дадем по-конкретни данни.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
tzvetanov
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« Отговор #2 : Октомври 26, 2009, 04:01:07 »

Много благодаря за екпресния отговор.
Става въпрос за снимки, правени от Международната федерация по джудо. Идеята е част от тях да бъдат качени върху друг сайт като галерии от снимки. На въпросните фотографии има логото на МФД и авторът им. Тъй като сайта е на български невярвам да уцелят с откриването им (освен ако някой не им помогне) сайта, за който става въпрос.
Какво се случва ако тези снимки се обработят, т.е. се изтирие печатът на организацията и автора?
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #3 : Октомври 26, 2009, 04:14:01 »

Съветът ми е следния.

Пишете на собствениците и им обяснете, че възнамерявате да ползвате снимките. Кажете им, че там, където ги ползвате ще пише чии са и ще има линк към сайта им. Ще упоменете и автора. След това ги слагайте смело - пратете им линк към мястото, на което сте ги сложили. Ако ви отговорят да ги махнете - махнете ги. Но ако си замълчат - значи приемате, че може да останат.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
малина
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 4

Ел. поща
« Отговор #4 : Април 26, 2011, 05:49:11 »

Подновявам темата, тъй като е много интересна и коментарът преди мен е много полезен.
Въпросът ми е: ако снимките са от Интернет и се използват в учебник като илюстрация, но без целта да бъде обекта, а идеята - например: красива снимка от връх Мусала се прилага  към текст в учебник, за да илюстрира " планински връх", дори без да се отбелязва,че е Мусала  - при това ,снимката е много умален размер , така ,че  тя самата не се ползва като фотографско произведение - в този случай  тлябва ли да се търси авторът и т.н. Законът за авторско право не дава ли възможност за подобен начин на ползване,когато е с учебна цел? Разбира се, учебникът  ще бъде в тираж ,по-голям от 1 брой, но тази снимка / и други подобни/ няма да има решаващо значение за неговия пазарен успехр така,че да се счита,че снимката е "продавана".
Благодаря предварително на отзовалите се на въпроса ми.
Активен
baba_nora
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« Отговор #5 : Декември 18, 2011, 12:13:39 »

Здравейте!
Нуждая се от помощ. Преди да отида на правна консултация с адвокат, исках да проверя и какво е мнението на хората, пишещи в този форум.

Аз съм "ретушър" от България, обработвам снимки за реклами, списания, модели и т.н.
Фотограф от Австрия ме намери през един уеб сайт и поиска да работим заедно. Разбрахме се да ми плати след като приключим със снимките, но не сме подписвали никакъв договор. Общо взето той прави снимки на модели и за реклами, а аз ги обработвах. Фотографът ме уверяваше през цялото време, че е много доволен от работата ми и че иска да работим в бъдеще на постоянни начала, заради това аз отказах всякакви други ангажименти. 3 седмици по-късно се оказах без пари, без друга работа и с изгубено време. Фотографът просто изчезна и не ми плати за услугата.

Аз пазя цялата кореспонденция с него, както и частта, в която той потвърждвава сумата, която ще ми плати и т.н. Освен това пазя всички оригинални файлове пратени ми от него, както и доказателства, че аз съм ги обработила. Сега той използва всички тези файлове без да изписва моето име като човек, който е работил над снимките. Докато работехме заедно, аз качих снимките и на моя уеб сайт, но изрично упоменах, че той е фотографът.

След като разбрах, че няма да ми плати, аз потърсих информация за него и намерих постове в различни уеб сайтове на различни хора, че те са били измамени от него и им дължи пари. За това реших да направя постинг на английски, споменавайки името на този фотограф, факта, че ме е излъгал и линкове и цитати от постовете на другите измамени хора.

Сега фотографът, ядосан от това, че съм публикувала подобна информация за него, ми пише, да махна снимките му от сайта си. Аз го направих. Искам да ви попитам, какви са моите легални права като ретушър. Фотографът може ли да ползва снимки, обработени от мен, без мое разрешение, за комерсиални цели и без дори да ми е платил за услугата (имайте предвид, че става въпрос за сериозна обработка, която трае до 6 часа на снимка)? Също така, като граждани на страни - членки в ЕС, той не е ли длъжен да ми предложи договор преди да започнем да работим заедно? Знам, че и аз съм виновна, че не съм поискала договор, но просто не ми е дадено правото да избера.
Също така - имам ли основание да го съдя за парите, които ми дължи, след като имам за доказателства само кореспонденция по мейл, оригинални файлове и доказателства, че аз съм обработила снимките, а той ги използва без разрешение?

Благодаря ви!!!
Активен
Владимир Ценев Христов
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 5

« Отговор #6 : Януари 30, 2012, 06:18:19 »

Елементарно Уотсан! Правиш връзка към снимката. Така икономисваш и място и време.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: