Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Сервитутни права за земеделска земя  (Прочетена 4087 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
kris
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« : Март 30, 2009, 07:42:55 »

Имам в собственост земеделска земя на главен път, но възникна проблем при нейната продажбата. През нея явно преминава продуктопровод, който е построен много преди да ми възстановят земятя. Т. е в земята ми има заварен сервитут. Юристите, с които се консултирах, казаха, че щом сервитутното право не ми е заплатено, то изобщо не съществува. Междувременно собственика на тръбите от държавно е станало частно предприятие. В удостоверението за тежести на имота пише, че същият няма тежести, а такава тежест е и сервитутът. Ок, но при издаването на скица на имота от съответната служба, сервитутът се отбелязва. На въпросът ми: защо обозначават сервитут, който не фигурира в удостоверението за тежести, отговорът им е: Ами идете се оправяйте с онези в Бургас, които са собствениците на тази тръба.

Това общо взето не би било проблем, ако земята се използва като земеделска. Тя обаче попада в центъра на новата индустриална зона на града ни, и естествено този, който я купува прави планове да я застроява.
Ще ви бъда признателна, ако ми дадете съвет как да се измъкна от този омагьосън кръг.

« Последна редакция: Март 30, 2009, 11:27:33 от admin » Активен
Каранедев
Специалист
Претендент
***

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 14WWW
« Отговор #1 : Август 12, 2009, 10:01:08 »

Вписването на законен сервитут не е задължително към момента, а и в миналото  ...
Подробности в ЗАКОН ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА и в
НАРЕДБА № 16 за сервитутите на енергийните обекти
Активен
Yo
Модератор
Самурай
****

Карма: +12/-0
Липсва Липсва

Пол: Жена
Публикации: 103« Отговор #2 : Август 13, 2009, 08:51:30 »

Ами разпоредбата на чл. 64. ал. 1 от ЗЕ: Чл. 64. (1)  При разширение на съществуващи и при изграждане на нови въздушни и подземни електропроводи, на надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия, топлопроводи, газопроводи, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи в полза на енергийните предприятия възникват сервитути. Сервитутите по този закон се отразяват в кадастъра и се вписват при условията и по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър.

и на чл. 52, ал. 1 от ЗКИР: "Чл. 52. (1) Съдилищата и службите "Държавна собственост" и "Общинска собственост" предоставят на службата по геодезия, картография и кадастър по местонахождението на имота препис от всеки акт за признаване и прехвърляне на право на собственост или учредяване, прехвърляне, изменяне или прекратяване на друго вещно право върху недвижим имот, както и от актовете при делба, разделяне и съединяване на недвижими имоти в 7-дневен срок от издаването или влизането в сила на акта. "

Уредяването на сервитут си е учредяване на вид вещно право ... би следвало да подлежи на вписване и в имотния регистър, и на отразяване в кадастъра.
Не говоря за миналото, а за сега действащата уредба Усмивчица
Активен

Don't trouble troubles until troubles trouble you!
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: