Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Относно договор за наем  (Прочетена 6530 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Гост
Гост


Ел. поща
« : Декември 05, 2008, 04:28:57 »

Здравейте. Наемодател съм от скоро. Наемателите твърдят, че договорът ни трябва освен да е писмен, да се впише в Службата по вписвания. Вярно ли е това? Ухилен
« Последна редакция: Февруари 05, 2009, 04:07:30 от admin » Активен
Samuel
Гост


Ел. поща
« Отговор #1 : Декември 28, 2008, 04:07:22 »

Уважаема г-жо Advokat!

Какво сте се разпищяли... Интернет е свободно просттранство, чрез възможностите на което хората обменят ВСЯКАКВА информация, не знаехте ли това?

Социално слаби или не, хората общуват вече по форумите за всякакви проблеми, включително и право, здраве, финанси. Никой специалист не е задължен да дава безплатни консултации,това се прави винаги по причини на добра воля, свободно време и желание да се помогне. Оставете си фасоните за вкъщи. Явно нямате достатъчно клиенти, с които да се заемете, та си оползотворявате времето в крякане по форумите.

Заемете се с полезна работа. Оставете хората да общуват. Не можете да спрете интернет.
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #2 : Декември 28, 2008, 09:18:49 »

Koлеги, не всеки въпрос изисква консултация с адвокат. Съгласна съм, че някои от въпросите, които се поставят в интернет са от чисто житейски характер и дори адвокат не би могъл да помогне. Един адвокат или консултант не може да има опита, който общо имат читателите на един форум и от тази гл.т. той не може да бъде алтернатива на една такава аудитория, нито неин адекватен заместител.
Активен

tedi
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« Отговор #3 : Януари 11, 2009, 03:13:27 »

Здравейте,
Майка ми е наемодател.Има подписан договор за наем с ф-ма,но договорът не е нотариално заверен.Та въпросът ми е документа има ли си тежестта, след като не е заверен нотариално?
Февруари месец свършва стария договор и предстои изготвянето на нов договор със същите наематели,не  е ли по-добре да го завери?
Благодаря ви!
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #4 : Януари 11, 2009, 03:49:41 »

Съветът ми е следния: При всички случаи е по-добре да го завери нотариално, щом е наемодател. Може да ви изглежда без значение, но в определени случаи може да има огромно значение. Например.

Решавате да прекратите договора.  Известявате наемателя. Но той не се изнася. Или спира да плаща. Или плаща, но не се изнася въпреки прекратяването от Ваша страна.

Имаше един случай с една леличка, болна от сърце. Дала си апартамента под наем на някакви мутри. В един момент те спират да плащат. Тя вика сина си да говори с тях, те го напъждат от апартамента и го плашат с бой. Жената пише до РПУ-то. Идват от полицията, но наемателите представят договор за наем на мястото - > полицията е безсилна. Жената се решава да се обърна към съда.

накратко: с нотариална заверка при един недобросъвестен наемател, който не иска да напусне /примерно/, можете въз основа на нотариално заверения документ - директно да поискате заповед за изпълнение въз основа на документ, вместо да се съдите и да си биете главата.
Продължителността на производството, т.е. процесуалният ред за защита правата на наемодателя е един когато документът е подписан нотариално, и е друг - когато не е. Т.е. в единия случай производството може да продължи Х време, а в другия - Y. Като Y се мери в години.
« Последна редакция: Януари 11, 2009, 04:13:43 от Rose » Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Pause
Претендент
**

Карма: +5/-0
Липсва Липсва

Публикации: 18« Отговор #5 : Април 27, 2009, 09:08:22 »

Напротив може и в словестна форма правилата са описани подробно в чл.228-чл.239 ЗЗД.
Активен
Poli
Претендент
**

Карма: +1/-0
Липсва Липсва

Публикации: 42

Не носи дънки :)


« Отговор #6 : Май 05, 2009, 07:37:06 »

Напротив може и в словестна форма правилата са описани подробно в чл.228-чл.239 ЗЗД.

Възможно е- чл. 9 - свобода на договарянето...
Прав сте, че договора за наем е неформален, но за нуждите на съдопроизводството винаги е за предпочитане писмената форма.  Намигване
За нот. заверка - най-малкото нотариуса ще удостовери дата и подпис на договора.... което в тази му част го прави със силата на официален документ, ведно с всички последствия от това.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: