Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Право на строеж. Мой ли е имотът?  (Прочетена 19876 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Строеж
Гост


Ел. поща
« : Март 27, 2009, 02:21:27 »

Здравейте,

Моля за помощ, поне някаква юридическа насока.

Купих си апартамент "на зелено", както се казва. учредиха ми право на строеж с предварителен договор. Сега ми казват адвокатите, че нямам право на имота. Той е завършен до груб строеж. Истина ли е, че имотът не е мой? Все пак имам договор и той си е подписан от управителя и има печат на фирмата.  Шокиран

Фирмата е ЕООД и управителя се самоуби преди няколко месеца. Сега какво мога да направя за да стане апартамента мой, защото адвоката казва, че има ипотека на тоя имот и в момента положението ми хич не е розово.
Строителят има други дългове. Мога ли да направя така, че апартаментът да е мой? Ъ?
« Последна редакция: Март 27, 2009, 02:22:31 от Rose » Активен
paladin
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


« Отговор #1 : Март 27, 2009, 05:51:40 »


1. "учредиха ми право на строеж с предварителен договор"

Предварителният договор (виж чл.19 от Закона за задълженията и договорите или съкратено ЗЗД) няма вещно-прехвърлителен ефект. С него страните се задължават  да сключат окончателен договор, но не се прехвърля вещни права, каквото е правото на строеж.
Нещо повече, ако правото да се поиска сключване на окончателен договор не се упражни в продължение на 5 години, то се погасява по давност.
Съгласно чл.18 "Договорите за прехвърляне на собственост или за учредяване на други вещни права върху недвижими имоти трябва да бъдат извършени с нотариален акт."

2. Правото на строеж може да се прехвърля до завършването на сграда в груб стоеж - чл.181 от Закона за устройство на територията . Това дали е в груб стоеж се констатира от общинската администрация. Ако има такъв документ, правото на строеж не може да е обект на прехвърлителна сделка в случая.

3. Мога ли да направя така, че апартаментът да е мой?
Можете, но не на така описаните основания.
Добре е, че сте наел адвокат. Той може да ви помогне поне да си вземете парите, които сте дал. Няма значение, че управителят се е самоубил. Вие, предполагам, сте сключил договор с дружеството.
Имотните измами са ужасно разпостранени в страната ни. В подобни "далавери" най-често се използва правната неосведоменост на гражданите, срещу която Интернет страници като тази се борят, но това не е достатъчно.
Най-разумно е в бъдеще да ползвате адвокат още при сключване на подобни договори, за да не стига до усложнения така, както е по-добре да се иде на лекар на време, когато може да оправите с едно хапче за три дена и преди нещата да станали толкова сериозни, че да трябва да влезете в болница за месец. Не е случайно, че право се учи 5 години в университета (както и лекарите), че има стаж за правоспособност, който е шест месеца и завършва с изпит, както и че има изпити за адвокат, нотариус и магистрат.

Желая ви благоприятен изход от цялата ситуация!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: