Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Заплата на начинаещ юрист  (Прочетена 18772 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Кика
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« : Септември 04, 2009, 11:17:35 »

Здравейте форумци.

Искам да ви попитам, според Вашия опит...

Каква е нормалната нетна заплата, с която следва да започне един юрист? Прочетох теми по въпроса в Интернет, но са стари и не отразяват поскъпването на живота в София в последната година. От друга страна сриването на пазара с имоти пък би трябвало да доведе до намаляване на приходите от сделки. Но кризата извади много фирми, които не могат да плащат и се търсят вземания, съдебни спореове се инициират...

Не може да се каже, че юристите са много ощетени от кризата. От друга страна професията е трудна и за опит може да се говори след твърде много време: 2-3 години, а дотогава трябва да се преживява с нещо.

Как мислите? на интервю за работа какво е най-разумно да се отговори на въпроса "Какво заплащане очаквате?"...

Да е нещо умерено и реално за юрист току що завършил с език...Да не е като да се подценява човек, но да не е и нереално и в стил "Много са ми способностите, летя в облаците".

Е?.. Ъ?
Активен
Yo
Модератор
Самурай
****

Карма: +12/-0
Липсва Липсва

Пол: Жена
Публикации: 103« Отговор #1 : Септември 07, 2009, 10:21:50 »

Зависи в каква фирма ще започвате, в кой град (това също е много важен фактор), какви са възможностите и изискванията, които ще имат към вас, на какъв договор ще бъдете - граждански или трудов, какъв ще е обемът на работа и какъв опит имате. Затова не може да се даде еднозначен отговор на този въпрос.
Всичко много зависи от конкретното работно място и конкретния юрист, но за току що завършил юрист, от който се очакват по 8-10 работни часа на ден, владее поне един чужд език и има 2-3 години стаж - преди завършването, смятам че 1400-1500 лева е една добра начална заплата.
Активен

Don't trouble troubles until troubles trouble you!
Hi Tide
Юрист
***

Карма: +2/-0
Липсва Липсва

Публикации: 56« Отговор #2 : Септември 07, 2009, 10:46:19 »

900 лв. начално ако е без опит. Инфлация е, криза е, юристите са нужни сега. Докато се развиваше икономиката ни и докато вървеше бизнеса всичко ставаше "на добра дума", договорите се изпълняваха, нямаше проблеми. Сега е друго - трябват юристи, защото "честната дума" вече не върши работа.
Активен

Едно е да си прав. А друго е да докажеш, че си прав!
deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #3 : Септември 08, 2009, 11:16:59 »

Съгласен съм с Yo много зависи от това в кой град си в каква фирма започваш и при какви условия! Но фактът е факт никой не иска да дава на начинаещ юрист много пари! Повече действат с робовладелческата максима "Той се учи трябва да е благодарен че въобще му давам шанс" И така много начинаещи юристи живеят на ръба на мизерияра с ниски доходи за глвната и едничка цел "Трябва да се преборя да натрупам опит няма значение че давам всичко от себе си за никакви пари един ден ще ми се възвърне" Лощото обаче понякога че този "един ден" или е мнооогоо далеч или понякога въобще не идва но....... Не че съм песимист но да си го кажем на право "Нека не очакваме чудеса" УсмивчицаУсмивчица
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #4 : Септември 08, 2009, 01:18:09 »

Да де, ама в тая професия да имаш опит е трудно. Нещата са толкова много, че и юристи с 10 г. стаж са боси на много места. Това не е като да слагаш плочки или да гипс-картон - там и 2 години стигат за да овладееш занаята.

Освен това самият стаж е нещо относително. Ако си работил като юрисконсулт във фирма с еднообразна дейност и си правил едно и също 7 години, ти имаш стаж 7 години, ама нищо не знаеш.

А може да си работил като самостоятелен адвокат 4 години, да си правил всичко, да си се учил на всичко и да знаеш много повече от онзи със 7-те години.

1000 лв. начална заплата за съвсем начинаещ юрист е нормално при тези условия. Абсурди са тези неща с 500-600 лв. - това е подигравка с професията. И съвсем начинаещият юрист може да е начинаещ, но е вложил 5 и повече години да се учи...
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #5 : Септември 08, 2009, 02:46:42 »

Има логика Pumuckl прав си! Но де да можеше повече "работодатели да мислят така! И все пак всичко е относително!
Активен
natalie_dellon
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« Отговор #6 : Юни 03, 2010, 11:43:06 »

Колеги, и аз съм абсолутно съгласна с това, че поне заради 5-тте (6-тте заедно със стажа) години учение юристите заслужават такива възнаграждения, но за жалост всички работодатели, та дори и колеги с опит и собствени кантори експлоатират по-младите от нас /да не кажа "унижава"/ с подобни заплати, липса на тр.договор или осигуровки и т.н........и в един момент си задавш въпроса "За какъв дявол се мъчих толкова време в университета, учих в редовна форма на обучение, работих едновременно с това през цялото време.........за да взимам 600 лв. като правоспособен юрист и дори трудовият ми договор да не е на длъжност "юристконсулт", защото, видиш ли осигуровките били мн високи"........В заключение:    смотана държава, защо не емигрирах на 18?! Ъ?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: