Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Съсобствен имот  (Прочетена 6634 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Kalev
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 5

« : Март 23, 2009, 06:34:42 »

Една позната има следния проблем: Преди около 30 години семейство "А" купува парцел с площ 380 кв.м. ,а семейство "Б" купува 300 кв.м от общ парцел с площ от 680кв.м. Имота няма как да се раздели реално и съответно става съсобствен . След около 2 години построяват къща близнак с общо стълбище (половината сграда е на едните, а другата половина на другите) Явно са се породили някакви спорове относно ползването на дворното място , защото е на лице съдебна делба за реално позване, където квотния принцип при закупуването на имота е спазен. (300/680 срещу 380/680) Имота се ползва по този начин вече 25 години. Преди 5 години семейство "А" продават тяхната част на други хора ....същото правят и сем."Б".  Сега тези които ползват по-малката част от двова съдят другите съсобственици  - желаят да ползват 1/2 от двора защото притежават 1/2 от сградата .  Моята позната е от страната на ответниците.  Възможно ли е да се прилага закона за етажната собственост в такъв казус ? ( това че квотите от жилищната сграда  са определящи )
    Благодаря предварително!
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #1 : Март 24, 2009, 11:07:42 »

Според мен искът им е без основание. Другото семейство има по-голям дял в собствеността върху дворното място.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Kalev
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Март 24, 2009, 12:42:21 »

Благодаря за отговора ! За съжаление  ответниците вече изгубиха делото и на 2-ра инстанция. Като се събираме  все това коментираме и се чудим как е възможно . Най-лошото било, че влезне ли в сила това решние- да се дели по равно ....после мърдане нямало   Ядосан  Възможно ли е ,според вас , да се  почне на ново ?
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #3 : Март 24, 2009, 01:31:45 »

Значи всичко е в мотивите на решенията. Не може да се започне отначало, дори по-скоро решението на втората инстанция съвсем скоро ще влезне в сила.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Kalev
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Март 28, 2009, 05:07:24 »

За кадърните юристи винаги ще има работа . justtus  да не те страх , че ще си отанеш гладен ? Ухилен
« Последна редакция: Март 30, 2009, 08:27:45 от Kalev » Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #5 : Март 30, 2009, 11:43:22 »

на мен нещо не ми стана ясно какъв акт за собственост имат въпросните семейства по отношение на къщата?! Натариален акт - ок, но какво точно е описано в него! Отделни ли са НА за всеки собственик! Обособени ли са частите и вероятно отговора за собствеността на земята е опоменат в самият НА! Нещо много малко е информацията! чл. 38 от ЗС гласи:  (1) При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът,........ да но никаде не се казва че е поравно собственост земята! Но не знам какво пише в НА!
Активен
Kalev
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #6 : Март 31, 2009, 06:39:46 »

Разглеждам и аз документите и мисля, че тотално са объркани нотариалните актове при продажбата на имота . Семейство "А"  имат 380кв.м. от 680 и продават 1/2 (ид. част) и сем "Б"  продават 1/2 и.ч.  въпреки че притежават по документи 300кв.м. от 680 - което не е 1/2. Дали не може там да се поправят нещата най-напред . Имат ли право сем."Б" да продават 1/2 след като не я притежават по документи. Явно на нотариусите име било по-лесно с тази 1/2. Не съществуват писменни документи за изравняване на квадратите .  Колкото до жилищната сграда - нещата са много ясно описани в НА . Кой етаж на кого е и т.н. -  като съотнощение на квадратурата  ЖС е точно на половина .
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #7 : Март 31, 2009, 03:30:52 »

Значи да разбирам, че проблемът всъчщност идва от въпросната формулировка на изказа "1ю2 ид. части от двора" а не от НА на сградата!
Ако е така следователно атакувайте въпросният акт за собственост на поземленият имот и не закачайте сградата!
Активен
Kalev
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #8 : Март 31, 2009, 04:45:07 »

Сградата и идеалните части от двора са написани в един НА. Претенциите на ищците е да си ползват тази 1/2 идеална част от дворното място като се позовават на закона за етажната собственост (не знам дали правилно се изразявам  - идеалната част от двора да е пропорционална на частта от ЖС ) Съда приема първия НА където е описано кой колко е купил на квотен принцип , но прилага закона за етажната собственост ...изобщо някой път като имам време ще поискам решението на съда , и ще го цитирам по-подробно - пълно е с противоречия. От горе на всичко има едни сериозни подобрения които са направени от сем "А" (с по-големия дял) които се дават безвъзмездно на сем"Б" (по точно на закупилите вече от тях имот ) А бе голяма каша . Интересно ми беше да чуя повече мнения . Благодаря!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: