Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Предпазване от кражба  (Прочетена 3004 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
алек
Гост


Ел. поща
« : Юли 17, 2009, 12:03:30 »

Имам магазин, как да се предпазя от служители, които могат да крадат от магазина? Благодаря предварително за отговора. предлагам трудови договори и осигурявам.
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #1 : Юли 17, 2009, 12:04:11 »

Въпросът Ви е за Наказателно право.
Активен

Hi Tide
Юрист
***

Карма: +2/-0
Липсва Липсва

Публикации: 56« Отговор #2 : Юли 17, 2009, 12:08:53 »

С трудовия договор не можете да се предпазите от недобросъвестни и престъпни деяния. Крадците са престъпници и знаят, че кражбата е престъпление. щом те не са способни да се спрат пред закона, няма да са способни да се спрат и пред договора, който ще им предложите и неговите клаузи.

Защитата ви се гради на това евентуално престъпление /кражба/ да бъде съпроводено от Ваша страна със съответните жалби до компетентните органи на прокуратурата и да се обърнете към адвокат, който да Ви конституира като граждански ищец в наказателното производство. Това е. Можете да предвидите с договора, че при доказани престъпни посегателства по служба, другата страна дължи и неустойка, която да си претендирате с гражданския иск.

Така с присъдата, ще ви бъдат присъдени както вредите и разноските, така и неустойката, която после ще си търсите.

дали ще си съберете вземанията, обаче е друг въпрос. Ако наемате нискообразовани и бедни хора, които са склонни на престъпления е добре да помислите за такова възнаграждение, което да ги мотивира да не крадат, а да искат да си запазят работата. Интересът е най-силната гаранция. Това естествено са разходи за Вас, но вие си преценявате.

Тук вече въпросът опира до подбор и до стопанска целесъобразност и управленска способност от Ваша страна.
Активен

Едно е да си прав. А друго е да докажеш, че си прав!
Yo
Модератор
Самурай
****

Карма: +12/-0
Липсва Липсва

Пол: Жена
Публикации: 103« Отговор #3 : Юли 17, 2009, 02:40:36 »

Има една възможност за служителите на отчетнически дейности, т.нар. бригадна отговорност - по чл. 209 от Кодекса на труда:
Цитат
Чл. 209. (1) Бригадна отговорност за липса може да се поеме с писмен договор, сключен между работодателя и работниците или служителите, които общо или на смени извършват отчетническа дейност. Когато не може да се установи конкретният причинител, обезщетението се разпределя между работниците или служителите, подписали договора, съразмерно на получената брутна работна заплата за периода от време, за който е установена липсата.

Няма как да ви предпази от кражба, но може да улесни събирането на вземания от липси.


Активен

Don't trouble troubles until troubles trouble you!
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: