Страници: 1 ... 7 8 [9] 10
 81 
 : Ноември 10, 2020, 01:23:15  
Започната от Дани2020 - Последна публикация от Дани2020
Дали Б. е наследник на възстановена собственост?

Решение за възстановяване на земя от Поземлена Комисия - 2000
Л. - баща - починал 1972
И. - единствена дъщеря
К. - 2рата съпруга на Л. 7 г брак  (1965 - 1972) без деца от брака - починала 2020
Б. е син на К. от 1ия брак, не е бил осиновен

 82 
 : Юли 29, 2020, 07:29:28  
Започната от elonel - Последна публикация от elonel
Здравейте. Полицията в Карлово иска да се явя да давам някакви обяснения по някакъв сигнал срещу мен от някой си. Не съм била в Карлово от 35 години. Аз съм софиянка и съответно с адресна регистрация в София. Нямам възможност да пътувам, а и доколкото разбрах като подсъдност района е София, а не Карлово. Пуснах молба , че не мога да пътувам за някакви си обяснения до там и като район трябва да е в София. Отговорът на прокурора е , че не се налага да бъде изпратен сигнала в София, а да ходя в Карлово. Имат ли основания да ме викат в Карлово, при условие, че района за проверка ми е София?

 83 
 : Юли 13, 2020, 02:32:32  
Започната от Sunny92 - Последна публикация от Sunny92
Здравейте, мои познати имат фирма / ЕООД /, като работят в магазин. Налага се да отсъстват за около 4-5 работни дни. В този случай може ли техен роднина / дъщеря / да ги замести в срокът на отсъствието и ако да, какви документи са нужни, за да се осъществи това? Благодаря предварително за отговора!
Хубав ден!

 84 
 : Юни 24, 2020, 12:16:35  
Започната от Sin_city - Последна публикация от Sin_city
Необходимо е да се намери решение на Управителния съвет на Allianz Bank по отношение на BPP (базисен лихвен процент). Ипотечен кредит в щатски долари. Интересува се от периода от 2008 г.до сега.

Информация за лева и евро има, но тук е Щатски долар. На сайта на банката няма такава информация. Може би има такава информация на сайта на БНБ?

 85 
 : Юни 22, 2020, 06:26:44  
Започната от Sin_city - Последна публикация от Sin_city
Има ли практика (във връзка с coronovirus) как да не плащате таксата за насрещния иск. Обратен иск от порядъка на 2500 евро, мито 4% (правилно, ако греша)

Възможно ли е да се позове на указ на президента на България 71 от 03.3.2020 г. или 95 от 13.05.2020 г.?

Президентският указ определя ли отсрочки за плащане на такси и дали таксите за разглеждане на случая попадат в указ?

 86 
 : Юни 22, 2020, 04:47:38  
Започната от Sin_city - Последна публикация от Sin_city
Привет всем.

През 2017г.банката ме съди, поиска 20 хиляди долара. САЩ. Съдът постанови през 2018г. решение. През 2019г. аз подадох въззивна жалба. Платих 720 лева такса. За да се запознае със случая, долетя от Русия в България. Похарчих 1 000 евро за билети. Имаше процес, за който летях отново. Похарчих за билети още 1,5 хиляди евро и 20 евро за преводачески услуги. И хотел 20 евро.
Спечелих делото, обжалването отмени решението, изпрати го за ново разглеждане.

Сега започва второто разглеждане на делото. Същността на моя въпрос - Може ли да подаде "насрещен иск" (чл.211 ГПК РБ). Като насрещен иск предявете такса (720 лв.), 2540 евро за билети....

Само по себе си можете да предявите насрещен иск. И каква е практиката за разходите за пътуване до мястото на съда и обратно (2000 евро)? В Русия е възможно и дали е възможно в България.

Може ли да се представи хотел (20 евро), преводач (20 евро) и такса (720 лева). Както е написано в член 81 от ГПК на България, -
Във всеки акт, с който приключва делото в съответната инстанция, съдът ce произнася и по искането за разноски.

От една страна, 720 лева вече не могат да бъдат предявени. От друга страна, крайният акт на съдебния акт все още не е, защо не тогава?

 87 
 : Юни 21, 2020, 01:32:12  
Започната от Sin_city - Последна публикация от Sin_city
4. Член 6 се изменя така:
„Чл. 6. До два месеца след отмяната на извънредното положение при забава за плащане на
задължения на частноправни субекти, длъжници по договори за кредит и други форми на
финансиране, предоставени от финансови институции по чл. 3 от Закона за кредитните
институции, с изключение на дъщерните дружества на банките, включително когато
вземанията са придобити от банки, финансови институции или трети лица, не се начисляват
лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо
и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение.“

Всичко е ясно.

1. И къде е Указът на президента (или закон), с който официално приключи извънредното положение?

2. не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо....

Какво се разбира тук? Имах заем към банката в размер на 2,5 хиляди долара. САЩ през 2017г. Банката ме съди, опита 20 хиляди долара. САЩ, не знаех .... платих на банката за това време 12 хиляди долара. САЩ.
Съдът все пак удовлетвори 20 хиляди долара. САЩ.

Не се съгласих, подадох възивна жалба през 2019 година. Апелативният съд отмени решението, изпратен за ново разглеждане. Не се съгласих, написах, че юрисдикцията е нарушена. Съдът е съгласен с мен, изпрати документите от Варна в Бургас.

Документите пристигнаха в Бургаския окръжен съд на 21.04.2020г. Но това са документите от 2017 година. Търсенето е „предсрочно изискуемо“ е налице.
Съдът ми изпрати документите на 26.05.2020г. Технически по дата те попадат в "Член 6" (виж по-горе).
Но не разбирам

а) Има ли забрана да се прави покана? Така че е направена през 2017 година
б) Има ли забрана за такова прибягване до съда? Е, ще приключи след 3 седмици .... Изпитването ще продължи по-дълго.
в) Има ли забрана за издаване на такива решения от съдилищата? Но процесът продължава няколко месеца. Тоест такова решение не може да бъде взето на 15 юни, но възможно ли е на 15 август?

Аз съм от Русия. Сам съдя Алианс Банк. Засега сравнително успешно.

Извинявай за лошия български език.

 88 
 : Юни 21, 2020, 01:10:11  
Започната от Sin_city - Последна публикация от Sin_city
Спечелих дребен съд с банка, апелативен съд Варна.

При подаване на възивна жалба аз платил такса в размер на 720 лева, лети до съда от Санкт Петербург със самолет ...

С изненада научих, че е невъзможно да се възстановят съдебни разноски, ако те не бъдат декларирани преди вземането на решението.

Същността на въпроса е дали те могат да бъдат възстановени като отделен независим иск чрез чл. 45 ЗЗД? Ако не, тогава защо? Ако е възможно, тогава примери от практиката.

 89 
 : Април 30, 2020, 02:39:41  
Започната от piponita - Последна публикация от piponita
Здравейте,

Бих искал да наема покривното пространство върху панеления блок, в който живея и да ми бъде учредено право на строеж от собствениците на етажната собственост (ЕС). Строителството, което бих искал да извърша е от 6-та категория - Фотоволтаична електрическа централа (ФЕЦ).  Според закона за устройство на територията е достатъчно да получа разрешение за строеж от общината, но за да поискам такова, предполагам, че трябва да имам сключен договор за наем с етажната собственост и да ми бъде учредено право на строеж от собствениците на етажната собственост. Въпросът ми е дали това е така и само от входа (във въпросния вход има 9 отделни входа) върху който ще бъде поставена централата ли трябва да ми бъде учредено право на строеж или и от останалите входове? Всеки един от собствениците ли трябва да ми учреди такова право или е достатъчно с решение на общото събрание това да се случи, тоест 60% от собствениците би било достатъчно.

Благодаря!

 90 
 : Април 03, 2020, 12:58:28  
Започната от Ootis - Последна публикация от Ootis
Здравейте. Случаят е следния - преди две седмици настаниха приятелката ми, която е все още на 16 години в заведение за "закрила на детето". Това е поради системния тормоз у тях - физически и психически. Днес разбрах, че родителите и са отказали да си я приберат, съответно след изтичане на "услугата" на съответното заведение, тя ще бъде изпратена в друг тип заведение за непълнолетни лица с криминални прояви, където със сигурност не и е мястото. Като решение беше вариянта да сключим граждански брак, с разрешението на районния съдия, понеже е непълнолетна и да я взема да живее с мен, но не съм сигурен дали това има как да стане в момента, понеже тя няма кан да попълни съответната молба от там, където е сега. Така че вариянта беше това да се случи, след като родителите и я приберат у тях отново. Понеже явно нямат такива намерения, не виждам как това може да се случи. От законова гледна точка какви са вариянтите, защото да я оставя да отиде в такъв тип заведение, със сигурност не е вариянт.

Страници: 1 ... 7 8 [9] 10