Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Облигационно право => Темата е започната от: ana_18 в Юли 03, 2009, 01:17:34Титла: Договор за наем - помощ
Публикувано от: ana_18 в Юли 03, 2009, 01:17:34
Здравейте на всички !!!

Имам следния проблем, ние имаме сключен договор за наем на заведение за 1 година, който изтича на 31.12.2009 год. Договора беше направен за една година с уговорката да се направи анекс за още една, но това няма да стане. >:(  Договора е минат през нотариус, в него пише че наемодателя има право да отправи 7-дневно предизвестие ако не се плаща всички консумативи в срок до един месец от издаването на фактурата. Заведението е на парно - въглища и дърва. Въпроса ми е следния какво разбирате под консумативи /наема, тока и водата се плащата редовно и всичко това минава през банката/, защото той на своя глава поръчва въглищата без да ни пита и издава фактура на стойност 890,00 лв. на която фактура и изтича 1-месечното издаване на 09.07.2009 год.? Той ни задължава да платим? В този случай това брой ли се за консуматив и трябва ли да спазим 1-месечния срок?

Благодаря предварително !!!  


Титла: Re: договор за наем - помощ
Публикувано от: deian_iotov в Юли 03, 2009, 02:42:53
Ако не сте уговорили по надлежният ред в договор или по друг законов начин доставката на тези въглища няма как той да ви задължава да ги плащате! Консумативите най-общо са сметките за ток, вода, телефон (ако има такъв) и други подобни абонаметни периодични такси!
Това как ще се снабдявате с горива за парното някак си е Ваш проблем а не негов и неможе на самоинициятива да си ги купува и да Ви застави да ги платите (ако пак казвам не е уговорено такова нещо)! Я си представете че пък вие решите да не се отоплявате с парното което има!!!  :)
Иначе в общи линии законовият срок за прекратяване на този вид договори обикновено е 1 месец с писмено предизвестие (или по друг уговорен начин)!
Успех с въглищата  ;)


Титла: Re: договор за наем - помощ
Публикувано от: ana_18 в Юли 03, 2009, 03:16:39
Благодаря Ви много!!! Желая Ви приятна вечер  :)


Титла: Re: договор за наем - помощ
Публикувано от: ana_18 в Юли 03, 2009, 08:19:53
iskam da popitam ne6to,Vie kak razbirate sledniqt tekst
Rahodite svarzani s polzvaneto na naetite pome6teniq za elektroenergiq,otoplenie i voda se zapla6tat ejemese4no ot naematelq na naemodatela vaz osnova na fakturiranite za meseca sumi.
Kazusat e sledniqt:az sam naematel i pri naemaneto na pome6tenieto vagli6tata bqha osigureni ot naemodatelq,ustnata ni ugovorka be da se zakupqt ot men neobhodimoto koli4estvo , koeto toi e osiguril v izgoden za men moment.sled koeto se dokarvat ot nego tezi vagli6ta i se fakturirat na moita firma bez da bada informirana za tova.
spored vas tova osnovanie li e da se prekrati dogovorat za naem , pri polojenie 4e ne se platqt v srok ot edin mesec?
Blagodarq Vi predvaritelno!   :)
 


Титла: Re: договор за наем - помощ
Публикувано от: deian_iotov в Юли 04, 2009, 11:23:52
Ами след като сте поели такива ангажименти с договорът Ви, че сметките следва да бъдат платени в едномесечен срок от фактуриране в противен случай той ще бъде развален, и въглищата също лизат в уговорката не виждам друг вариант! А това с устната уговорка си остава устна договорка и ако може да се споразумеете да ви изчака значи добре! Според мен обаче май при вас нещата вече не са толкова добронамерени вече!?  :-\ Или вие просто принципно питате?


Титла: Re: договор за наем - помощ
Публикувано от: ana_18 в Юли 04, 2009, 12:37:03
Добър ден, Благодаря за отговора !
 
Питам защото въглищата по-принцип са за зимата и ще се докарат в изгодно за нас финансово положение. Ами той утре други ден може да докара и дърва и какво ние пак ли сме задължени да ги платим. На въпроса защо е поръчал въглища - отговора бе следния ами те въглищата от другата седмица ще се качват и аз затова реших да купя  :) Вие това как го разбират. Значи ние сме в заведението от 01.01.2009 год. тогава имаше и въглища и дърва. Март месец решихме да си оправим сметките защото вече приключи зимния период и не се палеше повече парното - отговора беше аз пари не искам вие ще заредите 3тона въглища и 5 кубика дърва. И така остана и в един прекрасен момент той вече беше докарал въглищата сега ще чакаме и дървата утре други ден да дойдат. За това става на въпрос, има ли основание да прекрати договора, при това положение?

Благодаря предварително! :)


Титла: Re: договор за наем - помощ
Публикувано от: deian_iotov в Юли 04, 2009, 08:18:31
Тук според мен малко е омешан въпроса за ежемесечните режиини разходи и еднократните плащания (като въглищата) при вашия договор! Парното ви локално ли е (т.е. само за вас) или е някакво централно към което са свързани и други обекти за което той е поел ангажимента за поддръжка! И ако е само ваше (т.е. вие си го поддържате) защо той е поел "ангажимента" с дървата и въглищата? Вие овластявали ли сте го за това, поръчвали ли сте му подобно нещо!? или това си някаква негова самоинициатива!? Малко странно звучи всичко това!


Титла: Re: договор за наем - помощ
Публикувано от: ana_18 в Юли 05, 2009, 09:39:52
Добро утро!

Парното е само наше. Уговорката беше ние да докараме 3т.въглища и 5 куб. дърва и в един прекрасен ден той докарва въглища, ние не бяхме уведомени за това. Той когато ги беше стоварил пред заведението каза това са 3 тона въглища за парното. Аз те чаках и чаках, а въглищата от другата седмица се качват!!!!И така нито сме говорили на тази тема, нищо и ни ги фактурира и сега ние се чудим дали има правно основание да ни прекрати договора ако не ги платим до 09.07.2009 г. защото изтича един месец от издаването на фактурата. А в договора пише разходите свързани с ползването на помещението за електроенергия, отопление и вода се заплащат ежемесечно на наемодателя въз основа на фактурираните за месеца суми!!!  :( Това  е  :). Аз искам да разбера може ли да ни прекрати договора по този начин!

Благодаря предварително!!! :)


Титла: Re: договор за наем - помощ
Публикувано от: ana_18 в Юли 05, 2009, 09:50:53
Ние се притесняваме от това че още не е издал фактурата за наема, който трябва да се плати до 10-число на месеца.Това до сега не го е правил, винаги ние е издавал на 1-во число и парите ги иска до 3-4 то число най-късно. А сега дори и не пита, всеки ден се виждаме но нищо не казва. Да не би той да лижи на това че ако не му платим въглищата в срок той има основание да развали договора и за това да не ни пуска фактурата за наема?

Благодаря още веднъж  :) :) :)


Титла: Re: договор за наем - помощ
Публикувано от: deian_iotov в Юли 05, 2009, 03:13:50
Не не е основание той няма задължение да ви снабдява с въглища и това си е напълно негова самоинициатива! Не е трябвало да подписвате нищо (като фактура става въпрос) и да му дадете да се разбере че това не е негов ангажимент! Това е малко като вършене на чужда работа без пълномощия! За тока и водата да защото така или иначе се водят на негово име и той има задължение да виги фактурира като употребен консуматив, но за консумативите на парното не! По отношение на наема вие си имате уговорен срок в договора гледайте да си го спазите подканете го да издаде фактура и си разплатете наема или там както ви е описано в договора! Дали той може обаче да реши да ви прекрати договора - ДА! Дали е законно според мен не ако вие си изпълните задълженията (освен това за самоинициативните въглища) а другото съда може да го докаже! Ако не искате да стигнете до там по добре се разберете като хора ако ситуацията и човека насреща разбира се го позволяват!
Успех!  :)


Титла: Re: договор за наем - помощ
Публикувано от: ana_18 в Юли 05, 2009, 07:51:50
Добър вечер!

Благодаря Ви много!!!

Благодаря за помощта която ни оказахте, много сме Ви благодарни и за напред ще се научим как да сключваме договори с хора като нашия хазаин.

Желаем Ви много успехи  :) :) :)