Интернет - кафене за юристи

Начало => Правни въпроси онлайн => Темата е започната от: pipilota89 в Юли 22, 2021, 05:11:24Титла: Продажба на дял от недвижим имот с ипотека
Публикувано от: pipilota89 в Юли 22, 2021, 05:11:24
Здравейте!
Имам следния казус и търся най-доброто решение за себе си. Ще бъда благодарна ако ми дадете насока.
С приятелят ми, с който живеем на семейни начала, имаме общо жилище, което ще продаваме. В момента тече ипотека, която изплащаме и двамата, защото имота е на двамата на името по 1/2 част.
Много бих искала да откупя неговия дял, защото обичам дома си, и не искам да го продавам и губя. Какъв е редът да му предложа тази опция  и каква сума следва да му изплатя аз? Той ли определя стойността на неговия дял или си има законова ред и процедура за определяне на тази цена? Неговата брокерка ми спомена, че ако искам да му откупя дела трябва да му платя половината от оставащата ипотека, което не ми се вижда логично? Други хора ми казаха, че трябва да му изплатя 1/2 от внесена та сума по ипотеката до момента. При откупуване на неговия дял, ако му дам част от мебелите и Ел. уредите, защото му трябват, мога ли да имам претенции за по-ниска цена на неговия дял?
Благодаря предварително.