Интернет - кафене за юристи

Начало => Правни въпроси онлайн => Темата е започната от: ггггг в Април 05, 2016, 08:05:38Титла: Правата ми,когато не си подписвал договор.
Публикувано от: ггггг в Април 05, 2016, 08:05:38
Здравейте!Надявам се да ми бъде помогнато,защото в момента съм на кръстопът и няма към кого да се обърна.Работя от два месеца в една фирма.Още на третия ден бях включен в графика,който  и започнах хем обучение,хем работа.До момента обаче не съм видял нито договор,нито съм подписвал нещо.Интересува ме мога ли да си тръгна по всяко време по което пожелая и  ще има ли някакви последстивия за мен.През това време съм взимал трудово възнаграждение,за което съм се разписвал на най обикновен лист с име и фамилия и подпис.Единственото,което знам,че се водя на изпитателен срок от шест месеца,но аз все пак още веднъж казвам,не съм разписвал нищо.Колко време могат да задържат трудовата ми книжка и въобще имат ли това право?


Титла: Re: Правата ми,когато не си подписвал договор.
Публикувано от: bliznaci1986 в Юни 30, 2017, 09:00:19
Проверете какъв е статуса на трудовите взаимоотношения с въпросния работодател. Това може да се провери в НАП. При констатирани нарушения сигнализирайте ИТ /Инспекция по труда/.
Не може да Ви се отговори дали ще има последствия, без да е известно дали съществува валидно сключен трудов договор. По принцип такъв може да е регистриран в НАП, без да е подписан от Вас. Само по себе си това е нарушение, но някой го правят, поради това, че това нарушение не се констатира от НАП или друг орган /ИТ/, поради факта, че работодателя е задължен да подава уведомлението по чл. 62 КТ в НАП, за сключен трудов договор, но не и копие от самият договор.