Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Граждански процес => Темата е започната от: marinova в Май 01, 2014, 03:49:13Титла: Доброволно изплащане на дълг към кредитоl
Публикувано от: marinova в Май 01, 2014, 03:49:13
С влязло в сила решение свекърва ми (под частично запрещение с настойник-моят съпруг) е призната за длъжник. За обезпечение на дълга е допусната възбрана върху нейни недвижими имоти. Същите имоти (с разрешение от съда) са прехвърлени на моя съпруг срещу издръжка и гледане.  Издадени са изпълнителни листи и на двете страни по делото. Имаме нагласа за доброволно изплащане на дълга, но сме притеснени относно следните въпроси :
1.как документално, безспорно и еднозначно да се удостовери изплащането на дълга към кредитора;
2.отделно ли да се изплащат главница, законна лихва към нея, разходи по делото;
3.как извършвайки плащането да получим гаранция, че възбраната върху недвижимите имоти ще бъде вдигната;
4.от чие име да се осъществи плащането впредвид  евентуални бъдещи искове от страна на другите наследници на свекърва ми?


Титла: Re: Доброволно изплащане на дълг към кредитоl
Публикувано от: Теофана Драгиева в Май 02, 2014, 12:40:03
Преди да задавате въпроси, щеше да е по-добре да ни дадете по-конкретни юридически факти. Аз ще отговоря на въпросите, но дали точно това трябва да са въпросите.
1. Зависи от коткретиката, но в хода на плащането Вие си имате документи за това
2. Трябва да се знае, какво се плаща
3. Със заличаването на възбраната
4. Не мога да прогнозирам бъдещи неизвестни обстоятелства и факти.

Това, което смятам за най-важно е да се съгласува една спогодба (с нотариална заверка) с участие и на другите наследници. С един добър адвокат можете да се уговорите по-начин, приемлив за всички.