Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: SiMa_ в Март 01, 2014, 02:53:18Титла: Отново за развалянето на дарение?
Публикувано от: SiMa_ в Март 01, 2014, 02:53:18
Здравейте, изчетох много информация по темата, но има едно нещо, което никъде не се споменава. Вече съм запозната с условията за отмяна на дарение. Тъй като имотът е дарен на съпруга ми, а свекър и свекърва ми не работят и нямат никакви доходи, разбирам, че имат право да предявит такъв иск. Има едно обаче......Те даряват само тяхната част от имота на мъжа ми, а чстта на сестра му я заплащаме в размер на 25000 евро - като с тези пари купуваме къща на родителите му. Парите са изтеглени чрез ипотечен кредит на въпросния дарен имот и имаме всички документи, както за кредита, така и за къщата. Къщата обаче се води на тяхно име още от самото начало.  Имат ли в този случай основание за отмяна на дарението? И още един въпрос имам, можем ли примерно да продадем фиктивно апартамента на баща ми или на някой друг роднина?


Титла: Re: Отново за развалянето на дарение?
Публикувано от: Теофана Драгиева в Март 01, 2014, 05:42:20
Малко смесвате нещата. Тук има тънкости и се търсят детайлите. Има основание за отмяна по принцип, но редица факти могат да променят нещата. Фиктивната продажба е безсмислена - т.е. може според случая да се изплати сумата, ако не може да се възстанови самия имот. Но тук имам и някои съображения с оглед моя опит.
Ако започнете да плащате издръжка, то тя касае съпруга Ви. Вие не следва да плащате издръжка. Има и неща, които ме смущават, но не разполагам с достатъчно факти. Случаят не може да се реши във форума, но във Ваш интерес е Вие лично да се консултирате подробно по случая.