Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: tedy2000 в Септември 02, 2013, 02:11:15Титла: Мога ли да разваля договор за дарение с лице, което не познавам?
Публикувано от: tedy2000 в Септември 02, 2013, 02:11:15
Здравейте,
Имам следният проблем:През м.04 тази година реших да продам земеделска земя и се свързах с брокер с който подписах пълномощно , за да извади необходимите документи за продажбата,но вместо това въпросната "брокерка" е преупълномощила друг който е дарил земята ми на  себе си.Подадох жалба в прокуратурата за  измама с пълномощно ,но днес получих отказ за образуване на наказателно производство.Моля за съвет как да постъпя и какво мога да направя за да разваля въпросното дарение на лице което не познавам.Предварително Благодаря!


Титла: Re: мога ли да разваля договор за дарение с лице,което не познавам?
Публикувано от: leonskia в Септември 03, 2013, 09:09:18
Предполагам становището на прокуратурата е в смисъл, че тук става въпрос за гражданскоправен спор.
Поради това следва да заведете гражданско дело, по което задължително да впишете исковата молба, тъй като опита ми показва, че сега ще се опитат да прехвърлят имота многократно.


Титла: Re: Мога ли да разваля договор за дарение с лице, което не познавам?
Публикувано от: Пламен Димитров в Октомври 09, 2013, 07:27:45
Какво е становището на прокуратурата?


Титла: Re: Мога ли да разваля договор за дарение с лице, което не познавам?
Публикувано от: Теофана Драгиева в Октомври 12, 2013, 10:32:37
Закон за задълженията и договорите
Чл. 40. Ако представителят и лицето, с което той договаря, се споразумеят във вреда на представлявания, договорът не произвежда действие за представлявания.
Чл. 43, ал. 3. Пълномощникът е длъжен незабавно да извести упълномощителя за преупълномощаването и да му даде необходимите сведения за преупълномощения. Ако пълномощникът не изпълни това задължение, той отговаря за действията на това лице като за свои действия.

Няма как да се реши случаят, без да се види точният текст и на двете пълномощни. Ако не желате да ги представите във форума, незабавно се обърнете към адвокат.