Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: mer_an в Август 28, 2013, 09:55:16Титла: Въпрос за заплащане на разходи при спечелено дело
Публикувано от: mer_an в Август 28, 2013, 09:55:16
Здравейте!
 Спечелих дело за къща на която съм собственик, но в нея живеят роднини които не искаха да я освободят доброволно, а в последствие си издадоха констативен нотариален акт "обстоятелствена проверка".
Делото беше сложно и разходите по него доста големи, в това число и хонорара на адвоката.
В момента има дело образувано при съдия изпълнител за заплащане на разходите, но роднините ми отказаха да ги платят доброволно. Оказаха се, че братовчед ми няма доходи, а съпругата му е с 218 лв. заплата и няма как да и спират от там. Имаше насрочено дело за опис на имуществото, но са описали неща които са далеч под сумата която ми дължат.
Та въпросът ми е следния: как аз ще си получа парите всъщност? Адвокатката ми каза при започване на делото да не се притеснявам за разходите по делото защото като спечеля те ще ми върнат парите. А стана така, че в момента не мога да си вляза нито в жилището, нито да си върна разходите по делото.
Моля ви посъветвайте ме какво да направя в случая и има ли някаква светлина в тунела за мен!


Титла: Re: Въпрос за заплащане на разходи при спечелено дело
Публикувано от: Милена Богоева-Демирчева в Ноември 12, 2013, 02:55:53
Неизпълнението на съдебно решение подлежи на наказателна отговорност.
Според Наказателния кодекс:
Чл. 296. (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева.

(2) Който с цел да попречи или да осуети изпълнението на съдебно решение унищожи, повреди, укрие или отчужди вещ, за която се отнася това решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от хиляда до десет хиляди лева, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление.

Можете да ги предупредите за това. Успех!