Интернет - кафене за юристи

Начало => Правни въпроси онлайн => Темата е започната от: riche_r в Август 20, 2013, 10:09:52Титла: Новация или Не?
Публикувано от: riche_r в Август 20, 2013, 10:09:52
Здравейте всички, имам следния казус:
Мой клиент ползва инвестиционен кредит, обезпечен с две ипотеки в различни Р.С.
Сега клиента иска този инвестиционен кредит да го трансформира в кредитна линия за оборотни средтва, като запазим учреденото обезпечение.

Първият ми въпрос е: - При промяната от инвестиционен кредит в оборотен, възниква ли ново задължение за клиента, т.е. имаме ли новация на зъдължението или не? 
Вторият ми въпрос е: - Исканата промяна влече ли след себе си и някаква промяна в договорната ипотека?

Предварително благодаря на всички, които се отзоват на моето питане!


Титла: Re: Новация или Не?
Публикувано от: Теофана Драгиева в Август 21, 2013, 12:55:41
Ако страните се уговорят да се откажат от инвестиционния договор, се погасява това задължение и същевременно възниква ново задължение с нов предмет - друг вид кредитиране, а именно кредитна линия. Това е обективна новация.
Чл. 107, ал. 1, ЗЗД – „обезпеченията на старото задължение се запазват за новото само, ако лицата, които са ги дали, се съгласят за това


Титла: Re: Новация или Не?
Публикувано от: riche_r в Август 26, 2013, 09:14:17
Дали не е възможно на анексираме договора за инвестиционния кредит, с което да се уговорим, че облигационното задължение се запазва, а не се погасява, като се променя неговия предмет( от инв.кредит за закупуване на земя в кредитна линия за оборотни средства), а за промяната да съставим нотариален акт за изменение и допълнение на договорната ипотека?


Титла: Re: Новация или Не?
Публикувано от: Теофана Драгиева в Август 27, 2013, 04:55:20
Така можем да пробваме, какво ли не хипотетично. За да бъдем сериозни трябва да се преговаря с банката. За никакво анексиране и за никакви промени не можем да говорим, ако не сте постигнали определено съгласие с банката. Вие не сочите такова. Изложението Ви е непълно. Уточнете го.