Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Семейно и наследствено право => Темата е започната от: mika в Април 19, 2013, 05:51:06Титла: Въпрос относно брак с доведено дете и родителски права
Публикувано от: mika в Април 19, 2013, 05:51:06
Здравейте,

Обръщам се за съвет със следния казус:  Планираме да сключим брак и да заживеем заедно с жена, която има 5-год. дете от предишно съжителство (без брак), като биологичният баща го е припознал и детето носи неговото бащино име и фамилия. Разделили са се, когато детето е било бебе едва на няколко месеца, със споразумение за скромна издръжка, и определен режим на виждане, който не се нарушава от майката (макар, че няколко пъти бащата на детето безпричинно се е оплаквал със заведени жалби, че няма достъп до него).
Бъдещата ми жена се опасява от реакцията на "бившия" й, когато той накрая узнае, че тя си урежда живота нормално напред с друг (не печеля зле, не се опасявам от проверки от социалните служби), а и защото той си е "навил на пръста", че трябва да се бори и да спечели правата по отглеждането на детето, и че майката е "лошата" страна в най-общи линии..  Какво трябва да е моето поведение, като съпруг, когато стана такъв - имам ли някакви задължения и/или права във връзка с взаимотношенията на семейството ми с бащата на доведеното дете, с факта на припознаването му от него, и въобще с неговите родителски права? ......Излишно е да споменавам, може би, с детето се разбираме чудесно, приема ме добре под влиянието на майка си. Подчертавам, че задавам въпроса не от стремеж да изолираме детето от биологичния му баща, а за да получа насоки как да защитя бъдещото си семейство от някакъв очакван институционален тормоз чрез социалните служби и пр., от страна на въпросното лице.