Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Търговско право => Темата е започната от: йордан в Август 02, 2012, 06:06:02Титла: Запис на заповед и кауза
Публикувано от: йордан в Август 02, 2012, 06:06:02
Здравейте,Става дума за ч. г. дело срещу издател на Запис на заповед ,а решението на съда се гради върху следния текст- Запис на заповед е абстрактна сделка ,при която основанието за плащане не е елемент на съдържанието и липсата на посочена кауза не го прави недействителен .Тъй като каузата е вън от съдържанието ,то кредиторът разполага с правото да събере вземането на основание самата ценна книга ,позовавайки се директно на менителничния ефект. Интересно ми е как само и единствено с Въпросната ЗЗ без каквото и да е каузално отношение било то с договор или каквото и да е то, може да породи потвърждение на вземането със Съдебно решение.Това решение не се ли гради на СТАРИЯ ГПК ,когато можеше да се случват такива дивотии.


Титла: Re: СТРАННО РЕШЕНИЕ НА СЪДИЯ ОТ РАЙОНЕН СЪД
Публикувано от: leonskia в Август 06, 2012, 11:59:22
Решението на съда е логично и обосновано.На практика Ви показва правилния път, по който адекватно да предявите своята претенция. Добре ще е да се обърнете към колега,защото тук няма как да изпадам в подробности.