Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Облигационно право => Темата е започната от: djolka в Февруари 26, 2012, 11:02:23Титла: Прекратяване на двустранен договор
Публикувано от: djolka в Февруари 26, 2012, 11:02:23
Здравейте, нужна ми е малко помощ, по следната ситуация в която изпаднах, а именно:
Сключила съм договор за депозит с агенция за недв. имоти, с който договор накратко се задължавам да подпиша предварителен договор за покупко-продажба на дадения имот до определена дата, в случай че агенцията успее да договори посочената във въпросния договор продажна цена, в противен случай ми връшат депозита който съм им предоставила. В договорът обаче никъде не е посочено в какъв срок би следвало те да ми дадът отговор дали са постигнали цената или не и съответно вече цяла седмица те ми обещават че ще ми кажат отговора на другия ден при което отговор още не съм получила. Отделно по устна договорка депозита който им предоставих трябваше да послужи за да бъде свален аофертата за въпрония имот в интернет, а не само че не е свалена и видях че всеки ден си я обновяват. Въпросът ми е, ако си поискам депозита веднага на основание, че те не са си изпълнили задължението имат ли някакво основание да не ми го дадат под претекс че все още водят преговори с продавача? Уместно ли е да изискам да ми подпишат някакъв документ с който да се прекрати въпросния договор за депозит, та да не могат след 1 седмица да ми кажат че са успели да договорят цената и да се окажа задължена да си закупя имота и ако да, то какъв трябва да е въпросния док. Благодаря ви предварително :)


Титла: Re: Прекратяване на двустранен договор
Публикувано от: leonskia в Февруари 28, 2012, 10:35:21
Съветвам Ви да ангажирате колега,който да се свърже с агенцията.той ще знае какви действия да предприеме.


Титла: Re: Прекратяване на двустранен договор
Публикувано от: Мая Тонева в Юли 08, 2012, 12:54:33
Когато в един договор не е посочен срок за изпълнение, то става изискуемо още с възникването си, но за да бъде поставен длъжника( в случая агенцията) в забава , Вие трябва да го поканите да изпълни. В поканата за изпълнение трябва да определите срок за изпълнение, който трябва да е съобразен с естеството на задължението, но не е необходимо да е много голям, защото длъжникът знае,че всеки момент може да бъде поканен да изпълни . Едва след безрезултатното изтичане на този срок длъжникът изпада в забава и вие може да изберете способ за прекратяване на забавата : изпълнение плюс обезщетение за забавата; компенсаторно обезщетение или да развалите договора с обратна сила ( при двустранните договори) . На първо време направете една нотариална покана, изчакайте резултата и тогава изберете подход , ако длъжникът все още не изпълнява.