Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: борислав георгиев в Ноември 14, 2011, 08:48:45Титла: Доколко нотариуса носи отговорност за съставен от него документ ?
Публикувано от: борислав георгиев в Ноември 14, 2011, 08:48:45
Имот със завещано вещно право за ползване (от 1991). След десетата година, позвателя си изважда Нотариален акт и продава имота на трето лице. Подадена е жалба, Районен и Окръжен съд потвърждават валидността на завещанието удостоверяващо правото на ползване и невалидността на Нот. акт. В момента продавача обжалва пред ВКС решенията на двата състава. Аз съм виждал този Нот. акт издаден от Нотариата. В него няма абсолютно никакви приложени документи, каквито съм виждал в Нот. актове - справки от кметството за собственост, за наследници, скици и т.н.
Въпроса ми е такъв - доколко Нотариуса издал Нот. акт на ползвателя, носи правна отговорност за направените разходи по делото ( то тече вече 4 години- за възстановяване на валидността на завещанието), защото според мен той прави "нередовен" документ. И оттук се задействат серията от съдебни инстанции и планина от парични разходи. Извинявам се ако не съм се изразил достъчно ясно, поради невладеене на правните термини.


Титла: Re: Доколко нотариуса носи отговорност за съставен от него документ ?
Публикувано от: Arteglam в Март 01, 2012, 04:57:03
Не че нещо, но щом прочетох още първото изречение и се учудих. Аз поне не знам вещното право на ползване да може да се завещава. Първо чл. 56, ал. 2 от ЗС казва, че ползвателя не може да отчуждава своето право. Второ чл. 59, ал. 1 от ЗС казва, че правото на ползване се погасява със смъртта на ползвателя, ако не е учредено за по- кратък срок. Според мен става въпрос на право на ползване, произтичащо от договор или по- точно казано- Заем за послужване по смисъла на чл. 243 от ЗЗД и сл. Колегите да ме поправят ако греша.
Относно това дали нотариуса носи отговорност, колегите които са учили Нотариат да кажат. Аз още не съм стигнал до там :D Предполагам, че би трябало да носи, но до каква степен и при какви обстоятелства, трябва да се види от конкретния случай.