Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: M78 в Октомври 28, 2011, 10:30:43Титла: Премахване на сграда върху моя земя!
Публикувано от: M78 в Октомври 28, 2011, 10:30:43
Здравейте,
върху мой имот, за който имам нотариален акт има стара сграда, която общината продаде на друго лице. Въпроса е как мога да накарам собственика на сградата да си я премахне от моя имот.
Благодаря


Титла: Re: Премахване на сграда върху моя земя!
Публикувано от: 1000 в Октомври 28, 2011, 12:30:59
Ако всичко му е законно - нямате право и не можете.


Титла: Re: Премахване на сграда върху моя земя!
Публикувано от: M78 в Октомври 28, 2011, 01:12:53
Това означава ли, че не мога да използвам както аз намеря за добре собственият си имот? Аз имам на мое име скица и нотариален акт за имота. Той само нотариален акт за сградата. Също така бих желал той да ми плати наем, че той ползва моя имот в противен случай не е ли логично да се махне :)


Титла: Re: Премахване на сграда върху моя земя!
Публикувано от: Теофана Драгиева в Октомври 28, 2011, 03:37:56
Общината е била длъжна да Ви предложи да изкупите сградата на цена не по-висока от тази, на която е продадена на третото лице. Ако Вие сте отказали, тя е имала право да я продаде на друг. Ако общината не е спазила посоченото изискване, Вие можете в двумесечен срок от продажбата да поискате по съдебен ред да изкупите сградата.
Можете също така и да ползвате имота си по някакъв начин. Наем можете да искате, ако собственикът на сградата в действителност ползва и земята. Можете и да продадете имота си, като първо го предложите на собственика на сградата, както и на го дадете под наем на трето лице или да му учредите право на ползване. Ако имотът позволява можете да го трансформирате в два отделни имота. Това би било идеалният вариант.
С това общо взето се изчерпват възможностите Ви. Дори и да се срути сградата, собственикът й има право да я изгради отново.


Титла: Re: Премахване на сграда върху моя земя!
Публикувано от: M78 в Октомври 28, 2011, 04:12:34
Общината организира продажба чрез търг с явно наддаване с първоначална тръжна цена. Там хората предложиха по висока цена от нас и взеха сградата!!! Какви документи ще получат сега незная  >:(