Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: anton rosenov stoinev в Септември 11, 2011, 07:52:22Титла: Какви права има купувача на наследство?
Публикувано от: anton rosenov stoinev в Септември 11, 2011, 07:52:22
Здравейте, дали купувачът на наследство по чл.212 от ЗЗД има правото да предяви иск по чл.76 от ЗН и да иска разваляне на дарение с цел възстановявяне на запазената част?
Купил съм наследство като цяло от сина, установил съм, че с дарение наследодателят баща е дарил на съпругата си къщата, по този начин е накърнил запазената му част, имам ли неговите права на наследник. И ако в наследството има 2 имота и другия наследник се е разпоредил с идеалната си част, заменяйки ги с имот на трето лице преди делбата, имам ли правата по чл.76 от ЗН- това е въпроса, "встъпвам " ли му в правата


Титла: Re: права на купувача на наследство
Публикувано от: leonskia в Септември 11, 2011, 10:35:43
не разбирам същността на казуса описан от Вас.
В чл. 28 ЗН изрично са посочени лицата, които имат право на запазена част и то при извършено дарение или завещателно разпореждане от страна на наследодателя. Определено вашия случай не попада в хипотезата.
Евентуални претенциите на купувача на наследство са уредени в ал.1 на чл.212 ЗЗД


Титла: Re: права на купувача на наследство
Публикувано от: Теофана Драгиева в Септември 12, 2011, 04:27:49
Въпросът Ви съдържа вътрешно противоречие.
Купили сте наследство от сина на починал баща. Твърдите, че сте го купили изцяло. Но това означава, че синът е единствен наследник, а Вие говорите за сънаследник (вероятно майката).
Изглежда, че сте купили само дела от наследството на сина. По отношение на този дял имате правата по чл. 213 от ЗЗД:Ако преди продажбата на наследство продавачът е събрал някое вземане или е отчуждил някои предмети, той е длъжен да върне на купувача полученото. Купувачът е длъжен да върне на продавача това, което последният е платил за задълженията и тежестите на наследството.
Другият наследник обаче може да се разпорежда със своя наследствен дял, както намери за добре.
Що се касае до дарението - изискват се още безброй конкретни факти - наследствената маса, квоти, дати, стойността на имотите и пр. Не всички права на наследника преминават към купувача и най-вече наследникът си остава наследник, а купувачът не става наследник. Освен това: Когато заветникът или надареният е наследник със запазена част, той може да задържи целия имот само ако стойността му не надвишава разполагаемата част и неговата запазена част, взети заедно.
Все пак в зависимост от случая и въпросът с дарението може да бъде решен.