Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: владо в Май 31, 2011, 08:00:46Титла: Канализация на комшия през моя имот
Публикувано от: владо в Май 31, 2011, 08:00:46
ЗДРАВЕЙТЕ,ВЪПРОСА МИ Е СЛЕДНИЯ:ПРЕЗ ГРАДИНАТА МИ И ЧАСТ ОТ ДВОРА,МИНАВА КАНАЛИЗАЦИЯТА НА СЪСЕДА.ТАКА Е НАПРАВЕНО ОЩЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ НО БЕЗ ДОКУМЕНТ- ДОГОВОР А САМО УСТНО,НАЛИ ТАКА СЕ СТРОЕШЕ.ТОГАВА ТАКА СЕ ПРАВЕШЕ, ЧЕ ТЕ ЗАДЪЛЖАВА ДЪРЖАВАТА И ТОВА Е.СЕГА ИМАМ ПРОБЛЕМ С КАНАЛИЗАЦИЯТА МУ.ИМАМ ЛИ ПРАВО ДА МУ Я СПРА ИЛИ ДА МУ ИСКАМ ТАКСА.ЗАЩО ТОЧНО ПРЕЗ МОЯ ИМОТ МИНАВА ,МОЖЕ И ПРЕЗ ДРУГИЯ КОМШИЯ.ТРЯБВА ЛИ СЕГА ДА СИ НАПРАВИМ ДОГОВОР ЗА ТОВА НЕЩО.


Титла: Re: Канализация на комшия през моя имот
Публикувано от: Arteglam в Март 01, 2012, 01:18:23
Не съм запознат с точните разпоредби, но ако канализацията ви създава проблеми това си е увреждане и при всички случаи имате право на защита и обезщетение поне по чл. 45 от ЗЗД. Въпроса е дали това обезщетение ще го търсите от съседа или от тези, които са правили канализацията( ВИК) или не знам точно как трябва да бъде. Мисля, че тази канализация е един вид тежест или сервитут, щом минава през вашия имот, но  той се облагодетелства(съседа). Би трябвало да имате някакъв договор за този сервитут. Не знам на времето как е било, но мисля ,че при сегашните обстоятелства би трябвало да е формален, щом засяга някакво учредено право върху НИ. Ако наистина може да минава и през другия комшия, а не само през вашия имот като единствена възможност, би трябвало при съгласие между тях самата канализация да се измести. Предполагам че в ЗУТ ще пише нещо по въпроса. Това, което съм написал са само хипотези, нямам идея за точни разпоредби по въпроса :)