Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: Пламен в Декември 06, 2010, 11:02:52Титла: Ползване на чужд имот. Давност.
Публикувано от: Пламен в Декември 06, 2010, 11:02:52
Казусът е следния: Оставил съм две семейства да живеят в къща, която е моя собственост. Искам да знам възможно ли е след изтичане на определени срокове те да имат правно основание да предявят някакви претенции в/у мястото или част от него и с какви правни средства бих могъл да избегна подобно стечение на обстоятелствата договор за наем на символична стойност или нещо такова...и ще бъда благодарен ако някой ми изясни понятията добросъвестно и недобросъвестно владелчество и сроковете след който би могло да настъпи някакво правно основание за горепосочените претенции. По здрави


Титла: Re: Ползване на чужд имот. Давност.
Публикувано от: Rose в Декември 06, 2010, 11:26:31
Сключете договор за наем със символична цена. Така ще има основание за ползването, т.е. няма да могат да се позоват на придобивна давност.

Най-общо:
Добросъвестен е този, който владее на годно правно основание: напр. нотариален акт, който впоследствие е бил отменен от съда.

Недобросъвестен е този, който няма основание за владеенето.


Титла: Re: Ползване на чужд имот. Давност.
Публикувано от: Пламен в Декември 06, 2010, 12:03:00
А можете ли да ми кажете как трябва да изглежда един договор за наем и най-вече каква е процедурата (къде тои трябва да бъде обявен съд община и аз незнам и има ли нужда от това) Благодаря за отговорите...по-здрави  ;)


Титла: Re: Ползване на чужд имот. Давност.
Публикувано от: Пламен в Декември 06, 2010, 12:16:23
...и какво ще рече " Неразделна част от настоящия договор съставлява протоколът за предаването на наетата вещ (помещение), подписан между страните. " което разбрах че би трябвало да съставлява част от договора  :)


Титла: Re: Ползване на чужд имот. Давност.
Публикувано от: Rose в Декември 06, 2010, 02:56:04
Подписвате договора /може и без протокол/ и го вписвате в Агенцията по вписвания.