Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Търговско право => Темата е започната от: Dimitar в Ноември 10, 2010, 02:31:59Титла: Събиране на информация в един сайт от много други сайтове.Законно ли е?
Публикувано от: Dimitar в Ноември 10, 2010, 02:31:59
Здравейте!


От няколко дни се опитвам да намеря отговор на един въпрос, но за съжаление не мога да намеря отговор в интернет.
Ще Ви бъда много благодарен ако ми отговорите на този въпрос.

Разрешено ли е от закона даден уеб сайт да събира информация от други уеб сайтове и да я публикува в собствените страници? Примерно да се събира информация от всички сайтове за работа и тази информация да се публикува в един уеб сайт или примерно да се събира информация за цените на лаптопи в различни вериги магазини и да се публикува само в един сайт? Ако например този уеб сайт посочи източниците на тази информация в собствения си сайт това дава ли право на собственика на уеб сайта да извършва такава дейност?


Благодаря за отделеното време.

Успешен ден!


Титла: Re: Събиране на информация в един сайт от много други сайтове.Законно ли е?
Публикувано от: Rose в Ноември 10, 2010, 10:03:22
Зависи от условията на конкретния сайт, от който се взима информацията. Най-лесно ще е преди това да отправите въпроса към тях. Ако имате разрешение, ще е най-ясно. Иначе винаги може да възникнат спорове, особено ако започнете да печелите от Вашия сайт. Докато не печелите, проблеми няма да има. Затова най-добре да си опечете работата и да ги попитате.

Иначе ако информацията е авторска - не. Но ако е търговска, не виждам проблем. Цените при този са такива, при онзи са такива.