Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: Yo в Май 13, 2010, 02:29:51Титла: КНА за съоръжение?
Публикувано от: Yo в Май 13, 2010, 02:29:51
Колеги,

Чисто практически, възможно ли е да се издаде КНА по чл. 587, ал. 1 от ГПК за съоръжение, което безспорно е недвижима вещ, но в същото време не е поземлен имот по смисъла на ЗКИР - доколкото няма свой идентификатор по ЗКИР, не е идентифицирано със съседи, граници и т.н.?  
Колебанието ми идва от буквалната редакция на ч. 587, ал. 1 от ГПК : "Когато собственикът на имот няма документ за правото си, той може да се снабди с такъв, след като установи с надлежни писмени доказателства пред нотариуса своето право."


Титла: Re: КНА за съоръжение?
Публикувано от: Pumuckl в Май 13, 2010, 03:39:25
Какво точно е съоръжението? Много имоти нямат идентификатор.


Титла: Re: КНА за съоръжение?
Публикувано от: Yo в Май 13, 2010, 03:58:09
Питам по-скоро принципно - за съоръжения като например различни видове проводи или пък транспортни съоръжения. Защото всички КНА, които съм виждала, са за поземлени имоти по смисъла на легалната дефиниция на ЗКИР. И се чудя, дали е възможно собствеността върху съоръжение, което понастоящем не е имот по смисъла на ЗКИР, да се издаде КНА. Логиката сочи че не би трябвало да има пречка да получа КНА за собствеността върху съоръжението. От друга страна обаче законът си казва "имот", а досега не съм успяла да открия КНА, който да е за нещо различно от УПИ. Затова питам - дали някой е виждал или вадил такъв КНА  ::)


Титла: Re: КНА за съоръжение?
Публикувано от: Pumuckl в Май 13, 2010, 04:39:56
И на мен не ми е попадал за друго.


Титла: Re: КНА за съоръжение?
Публикувано от: DEKAH в Май 16, 2010, 07:59:17
Според мен, ако имате писмени доказателства, които да удостоверяват правото на собственост, в/у каквато и да е недвижима вещ, то няма пречка да се направи КНА по ал. 1 на чл.587.

Тъй като не уточнваш точно за какви съоръжения става въпрос, то не мога да бъда по-конкретен. Някои съоръжения /примерно ел. стълбове/ са поставяни от държавата, преминали са като гола собственост на енергоразпределителните /евн, еон, чез/, а се оказва че в населените места са собственост на общината по силата на приращението.

Въобще... всичко зависи от конкретното съоръжние. Най-добре ще е с документите и при нотариуси. Те да казват може или не.