Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Облигационно право => Темата е започната от: Mariya Petrova в Март 27, 2010, 12:39:32Титла: Неустойка при покупка на жилище на зелено
Публикувано от: Mariya Petrova в Март 27, 2010, 12:39:32
Зравейте,
Въпросът ми се отнася за следната банална ситуация:
Покупка на апартамент на заелено, като в предварителния договор, койо е нотариално заврен е упомената неустойка от 1% от цялата сум за взеки месец забава. Сградата трябваше да е завършена до 28.02.2010г. Въпросът ми е как се изплаща неустойката и може ли да я приспаднем от останалата сума, която дъжим при получаване на разрешение за ползване ( акт 16). След като е упоменато, в преварителния договор следва ли да се заведе иск за нейното получаване.

Не знам даи е от значение за казуса, но искам да спомена че при първоначалното заплащане получихме нотариелен акт за земя и право на строеж, т.е вписани сме в търговски регистър, дори вече плащаме данъци:)

Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят!


Титла: Re: Неустойка при покупка на жилище-как?
Публикувано от: Rose в Март 27, 2010, 01:37:54
Най-добре да седнете и да се разберете със строителя. На какъв етап е строежът?


Титла: Re: Неустойка при покупка на жилище на зелено
Публикувано от: Mariya Petrova в Март 29, 2010, 06:40:56
Почти е завършен. Има акт 15 в момента се прават общи части, само постоянният ток се бави. Въпросът ми беше имаме ли правно основание да си задъжим сумата. Естествено, че строителя ще се дърпа и едва ли ще ги даде "дез бой". Само, че исках да знам дали без иск можем да задържим сумата или трябва да се съдим.
Благодаря Ви!