Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: Явор Семков в Март 05, 2010, 12:35:44Титла: Подобрения в етажна собственост. Съгласие.
Публикувано от: Явор Семков в Март 05, 2010, 12:35:44
Здравейте, живея в братска къща.Притежавам 2 етаж от къщтата като си имам отделен вход.С комшията не се разбираме а съм решил да си направя външна изолация.Въпроса ми е имам ли право по закон и дали трябва да имам разрешението му.


Титла: Re: Подобрения в етажна собственост. Съгласие.
Публикувано от: Pumuckl в Март 05, 2010, 02:54:04
Каква е тая "братска къща". Къща-близнак ли е, етажна собственост ли е? Щом имате етаж, значи имате обикновена етажна собственост и сте под режима за етажната собственост.


Титла: Re: Подобрения в етажна собственост. Съгласие.
Публикувано от: Явор Семков в Март 05, 2010, 03:12:02
Къщата е построена от двама братя.Има преземен етаж които е разделен между двамата и още 2 етажа.Аз претежавам половината от приземния и целия 3 етаж.Всеки си има отделен вход и няма нищо общо с другия. Всеки си има нотареален акт за неговата част.Но понеже несъм в добри отношения с съседа знам че няма да разреши да си санирам етажа.За това ме интересува дали е нужно да имам съгласието му за саниране или по закон съм си в правото.


Титла: Re: Подобрения в етажна собственост. Съгласие.
Публикувано от: Pumuckl в Март 05, 2010, 03:44:30
Ами вие сте в етажна собственост. За ремонти решението се взема от общото събрание на собствениците. Т.е. каните го писмено като обявявате дневния ред в писмото. Посочвате и час, денят на връчването да е поне 3 дни преди датата на събранието. Обратна разписка е добре да има.  Ако не дойде - чакате един час и си гласувате сам. След това започвате да си работите. Това обаче трябва да се протоколира в седем дневен срок. ще идете при адвокат.

Ако дойде да гласува против, записвате това в писмен протокол, подписвате се. После ще мислим.Титла: Re: Подобрения в етажна собственост. Съгласие.
Публикувано от: Явор Семков в Март 05, 2010, 04:11:27
Значи с две думи немога да си санирам етажа? Защото той няма да се съгласи.


Титла: Re: Подобрения в етажна собственост. Съгласие.
Публикувано от: Pumuckl в Март 05, 2010, 05:23:10
ами не е точно така, но вие знаете.


Титла: Re: Подобрения в етажна собственост. Съгласие.
Публикувано от: Явор Семков в Март 05, 2010, 07:58:04
Ами ако може да ми кажете какъв е начина ако получа отказ.


Титла: Re: Подобрения в етажна собственост. Съгласие.
Публикувано от: DEKAH в Март 06, 2010, 12:28:04


Закон за собствеността
Цитат
Чл. 41. Всеки собственик, съразмерно с дела си в общите части, е длъжен да участвува в разноските, необходими за поддържането или за възстановяването им, и в полезните разноски, за извършване на които е взето решение от общото събрание.

Чл. 42. (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) Управлението на общите части в сградата в етажна собственост и надзорът за изпълнение на задълженията на обитателите принадлежи на общото събрание на собствениците и на избрания от него управител.


Чл. 43. (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) Общото събрание взема решение, ако в заседанието участвуват, лично или чрез представители, половината от собствениците.

В общото събрание участвуват с право на глас и наемателите при разрешаването на въпроси, които засягат техните имуществени интереси или вътрешния ред на сградата. В този случай общото събрание взема решение, ако присъствуват повече от половината от лицата, които имат право да участвуват в събранието.

Ако при първото свикване не се явят нужното число лица, събранието се отлага за един час по-късно при същия дневен ред и се счита законно, колкото и лица да се явят.


Смятам, че сте съсобственици по отношение на общите части - 50% и на двамата. Това са външи зидове, покрив и т.н.

Според мен нямаш проблем - прави си изолацията. Това е подобрение на имота. Ако ти направи проблем му кажи, че ти вече си почнал и ако много мрънка ще направиш и неговия етаж, а после ще го осъдиш да ти плати разходите и труда, защото си подобрил общите части, а той е длъжен да се грижи за общите части и тяхното подобряване.

Иначе... както е казал колегата по-горе... това е начина. Събрание, покани и ала-бала... събранието е легитимно при 50% от собствениците - т.е. само ти :)