Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Облигационно право => Темата е започната от: tsvetelina.miteva в Февруари 28, 2010, 11:47:28Титла: Не получавана рента от дадена за обработване земя на кооперация
Публикувано от: tsvetelina.miteva в Февруари 28, 2010, 11:47:28
Здравейте,
Собственик съм на земеделска земя. Земята е дадена на кооперация за обравотване, но вече 10 години не съм получавала рента. Има ли институция, на която мога да се жалвам, или единственият възможен вариант е това да стане по съдебен път?


Титла: Re: Не получавана рента от дадена за обработване земя на кооперация
Публикувано от: Pumuckl в Февруари 28, 2010, 12:05:53
Съдебният път е най-скъп, но  най-бърз и сигурен.

Иначе можете да се жалвате на всички институции, но не се сещам за някоя, която да има компетентност по Вашия въпрос. Не сте потребител, не сте конкурент...


Титла: Re: Не получавана рента от дадена за обработване земя на кооперация
Публикувано от: DEKAH в Март 02, 2010, 05:59:10
Ако имате сключен писмен договор за аренда, в който е обективизирано точно колко трябва да ви се заплаща всяка стопанска година /дали в натура - зърно, плодове и т.н., или в пари/ то нищо друго не ви остава, освен да отправите нотариална покана до арендатора, с която да го поканите в някакъв срок да ви изплати сумите.

Проблемът тук е, че от вашето бездействие са настъпили необратими последици. Вземането за голяма част от сумите е погасено по давност и ако тръгнете по съдебен ред да си търсите правата, не вярвам съда да ви присъди нещо повече от сумата за 3 години назад, от момента на завеждане на иска + лихви и разноски.

Надявам се, че земята не е в режим на съсобственост /роднини, братя, сестри и т.н./ че там става още по-сложна.