Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: Ваня в Февруари 03, 2010, 05:45:14Титла: Неспазване на срокове по договор за изпълнение на жилищна кооперация
Публикувано от: Ваня в Февруари 03, 2010, 05:45:14
Здравейте, бих искала да попитам какви са вариантите за справяне със следната ситуация. Закупено е жилище в нова кооперация, която би трябвало да е готова вече, но сроковете по договора за получаване в готов вид,т.е акт 16, се отлагат вече няколко месеца. Проблемите по забавянето се получават, защото нямат договори с електроразпределение и топлофикация. От фирмата не дават никаква ясна дата за решаване на проблемите, които имат, а аз не мога да ползвам квартири до неизвестен период от време. Какво бихте ме посъветвали и какви са правата ми в такъв случай. Мога ли да предприема някакви правни действия и какво мога да спечеля изобщо.


Титла: Re: Неспазване на срокове по договор за изпълнение на жилищна кооперация
Публикувано от: Pumuckl в Февруари 03, 2010, 06:18:04
Правата ви са такива, каквито сте ги уговорили по договор. Договорът има сила на закон за вас.
Как да ви кажем какви са ви правата като не сме ви видели договора?

..................................

Из ЗЗД: Когато длъжникът е в забава, той дължи обезщетение дори ако изпълнението стане невъзможно поради причина, за която преди това не би отговарял, освен ако докаже, че кредиторът би претърпял вредите и при своевременно изпълнение.

Отидете при адвокат и му кажете, че искате да ви изготви нотариална покана, с която да го поканите да ви снабди имота с акт 16 в месечен срок. Да пише, че след изтичане на срока ще му търсите обезщетение за забава в размер на .............. пишете колко наем плащате. Ако закъснее, си стоите и си чакате, пък после ще решите.

Това в случай, че по договора няма неустойки или други клаузи, които ви ползват повече от това, което закона предвижда.