Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: galiardo в Януари 30, 2010, 11:23:26Титла: Общинско жилище и нотариален акт
Публикувано от: galiardo в Януари 30, 2010, 11:23:26
Здравейте , на всички искам да ви попитам за следният казус : Днес разбрах , че общинското жилище в което живея няма нотариален акт нито за " Частна общинска собственост нито за Държавна частна собственост " ама въобще няма никакви документи даже и скица няма , мога ли аз да си извадя нотариален акт за този имот или въобще какво може да се направи. Ще сам ви много благодарен ако ми дадете ниякакъв съвет.
Благодаря


Титла: Re: Общинско жилище и нотариален акт
Публикувано от: DEKAH в Февруари 02, 2010, 11:05:49
Ами... нищо не ви пречи да опитате. Ако успеете... моля, споделете как става номера, че да изкарам някой лев.

Това, че няма "нотариален акт" /мисля, че визирате акт за общинска собственост/ не означава, че жилището не е общинско. Щом е дадено със съответните документи за ползване на вас, значи общината си е собственик. Акта за общинска собственост може да се състави точно за 10 мин.

За да се сдобиете с нот. акт ще ви е нужна скица, данъчна оценка и т.н. Смятате ли, че от общината ще ви издадът такива? След това трябва да отидете при нотариус със свидетели и да се сдобиете със констативен нотариален акт. Изготвянето на констативен нотариален акт въз основа на обстоятелствена проверка, не ви прави собственик а констатира че владеете имота повече от десет години. Той се оборва най лесно, с предявяване на ревандикационен иск от страна на собственика /общината/. Само владелците могат да придобият по давност имот, а вие сте ползвател и това може да се удостовери с документи от общината, която ви е настанила там.

т.е. мисията е невъзможна


Титла: Re: Общинско жилище и нотариален акт
Публикувано от: pan-mar в Февруари 08, 2010, 04:26:20
А и все още не е изтекъл онзи мораториум ... ;)