Интернет - кафене за юристи

Наказателно право => Наказателно право => Темата е започната от: Abruzzi в Декември 07, 2009, 12:34:43Титла: Пробация и забрана за напускане на страната
Публикувано от: Abruzzi в Декември 07, 2009, 12:34:43
Здравейте! Осъден съм на пробация година и два месеца със 130 часа труд.Присъдата е от преди седмица 1.12.2009 Подписките са два пъти седмично. При изтърпяване четвърт от присъдата ще мина на веднъж месечно. Но съм минал преди това друга пробация от 6 месеца. И при двете пробации НЕ бях осъждан. Става вапрос за две дела под общ член,но просто едното се забави и вместо да получа обща пробация за двете деяния, получавам две отделни пробации. Естествено ще следва акумулация. И сегашната присъда ще падне до 8 месеца. Тези минали 6 месеца от предишната присъда означават ли че сам минал даже повече от четвърт присъдаи да стана с подписка веднъж в месеца или на този остатък от 8 на него трябва да мина четвърт присъда.  Въпроса ми е,че попринцип нямам забрана за напускане на страната... но пробационните служители казват, че нямало как да излизам... нищо че забрана нямам. Пробационните мерки чисто времево НЕ ми пречат да съчетая и излизане от страната... възможно ли е в краина сметка да изляза или НЕ. Какви пречки би погло да има да изляза и така нататак. Благодаря предварително.


Титла: Re: Пробация и забрана за напускане на страната
Публикувано от: Любен Табаков в Март 13, 2010, 08:16:40
Уважаеми Abruzzi,
Първо: Не е ясно дали ще се приложи института на кумулация или не? Това че имаш две присъди с наказание "пробация" не значи, че те ще се кумулират.Те могат и да се изпълняват една след друга. Въпроса за кумулацията се решава/зависи/ от момента на извършване на престъпленията и момента на влизане в сила на присъдите.
Второ: Това че си изтърпял 1/4  от срока, все още не е достатъчно условие за облекчаване режима на регистрация. Освен този срок, трябва да си имал примерно поведение по време на изпълнение на накзанието, пробационният инсп. да те е предложил пред Пробационния съвет за облекчаване на режима, а съвета да е приел това предложение. Едва след това режима ти на регистрация може да бъде веднъж месечно.
Трето: Ако получиш кумулация на двете наказания, то следва че ще изпълняваш само едно,  т.нар. общо наказание. Срока в него ще е определящ за формалното условие от 1/4. Ако си изпълнил определен срок преди кумулацията, този срок се смята и също важи при отчитане на 1/4.
Четвърто: Изпълнението на наказание "пробация" не е ограничаващо условие за напускане на страната по принцип, стига да изпълняваш безпроблемно наложените ти пробационни мерки съгласно установения график. Ако дори има съмнение за неизпълнение на някоя от мерките, то може да ти бъде наложена забрана за напускане на страната.

PS. Дано да съм бил ясен и полезен !


Титла: Re: Пробация и забрана за напускане на страната
Публикувано от: varro в Септември 16, 2010, 01:32:17
Какво стана мисля че е време автора на темата да пише как са се развили нещата за да сме наясно как работи "красивата съдебна система"