Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: daria1973 в Октомври 28, 2009, 08:38:42Титла: Прехвърляне на ипотекиран имот
Публикувано от: daria1973 в Октомври 28, 2009, 08:38:42
Здравейте!
Имам следния въпрос:Мога ли да прехвърле апартамента ни, който е ипотекиран на един от родителите ми, разбира се със съгласието на съпруга ми, тъй като в момента и двамата сме собственици?


Титла: Re: Прехвърляне на ипотекиран имот
Публикувано от: Rose в Октомври 29, 2009, 10:27:10
Може, но защо да го правите? Родителите Ви ще закупят имот с тежест. Няма проблеми. Ако не си изплащате кредита, банката пак ще се удволетвори от имота. Иначе да се прехвърли собствеността  -няма проблем. Сега не знам банката как ще го понесе и дали нямате специални клаузи в договора, че нямате право да продавате имота на други лица и ако това се случи банката да не обяви кредита за предсрочно изискуем. Тъй че въпросът не е така прост - може или не може, защото може и да може, а може и да не може. :)

Поздрави,


Титла: Re: Прехвърляне на ипотекиран имот
Публикувано от: deian_iotov в Ноември 04, 2009, 11:10:20
Едва ли ще стане толкова лесно ако не се изплати преди това кредита!
Банката е ипотекарен кредитор т.е. при проблем тя ще се удовлетвори от имота като първо ще пробва да се удовлетвори от Вас длъжниците , при това положение обаче длъжници ще станат майка ви и баща ви а те може да не са рентабилни за банката ако са например на някакви си малки пенсийки! В крайна сметка апартамента е гарант за краен случай и банките в днешно време нямат интерес от това да си имат много апартаменти и да се превръщат в агенций за недвижими имоти! Искам да кажа че за да Ви замести в дълг майка Ви ще се иска разрешение от банката което по мое мнение няма да получите! Но не знам всичко се получава :) УСПЕХ!