Интернет - кафене за юристи

Гражданско право => Вещно право => Темата е започната от: mvnicolova в Юли 24, 2009, 08:13:15Титла: Право на строеж в съсобственост
Публикувано от: mvnicolova в Юли 24, 2009, 08:13:15
Преди една година и половина беше организиран вътрешен търг между трима собственици за право на строеж. Аз като един от тях го закупих, но поради трайно неразбирателство с отсналите двама собственици желая да го продам. Въпросът ми е възможно ли е това? Моят адвокат ми казва, че това не е законно и трябва първо да се допитам до останалите собственици дали те желаят да го купят. Те от своя страна се опитват да ме манипулират със смешно ниска цена  за квадратен метър за парцел в центъра на морски курорт. Намерила съм друг купувач, готов да купи правото за строеж на реална цена и тук възниква противореничето. Неговият адвокат твърди, че не е нужно да се допитвам до другите собственици, но моята адвокатка трърди, че ако го направя другите двама собственици могат да ме съдят. Частта от имота, за който аз имам нотариален акт ми е наследство и съм съсобственица с друг мой роднина - нотариалния акт е общ. Другият собственик притежава парцел до нашия, а аз закупих правото на стоеж на общински парцел, тъй като според плана на града върху трите имота може да съществува само жилищен комплекс. Съжалявам ако обяснението ми звучи неясно. Та въпросът ми е: мога ли да се разделя с моя роднина (т.е. нотариалния акт), да продам правото на строеж върху общинското място и своята квадратура без да трябва да се съобразявам с останалите собственици?
Благодаря предварително за отговора.


Титла: Re: Право на строеж
Публикувано от: Poli в Юли 25, 2009, 03:15:05
Предлагам да се доверите на колежката, която ви съветва. Тя е права в конкретния случай.
Има начини да откажете останалите от закупуването на имота- поканете ги да закупят на цена, каквата ви предлага третото лице. :)


Титла: Re: Право на строеж в съсобственост
Публикувано от: mvnicolova в Юли 25, 2009, 11:03:44
Благодаря ви!


Титла: Re: Право на строеж в съсобственост
Публикувано от: savov в Октомври 02, 2009, 11:36:46
Благодаря ви!
Адвокати от кол и въже. Внимавай с уловките.